Povodom izmjene Obiteljskog zakona u organizaciji Udruge za samozastupanje i Gonga jučer smo prisustvovali okruglom stolu “Izmjene sustava u Prijedlogu obiteljskog zakona – podrška koja nedostaje” a koji je realiziran pod pokroviteljstvom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Cilj skupa bio je Prijedlog zakona koji uređuje skrbništvo a koji je suprotan Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.
U uvodnom dijelu problematiku su izložili Damjan Janušević iz Udruge za samozastupanje i Romana Jerković iz Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.
U nastavku prikaz uređenja skrbništva temeljem prijedloga nacrta Obiteljskog zakona uvodnim govorom su iznijeli:

Ivana Milas Klarić docentica s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta, članica radne skupine za izmjenu Obiteljskog zakona.
“Dok bi jedni (udruge) željeli 200 svjetlosnih godina unaprijed, drugi (centri za socijalnu skrb, vještaci, sudovi …” nažalost i neinformirani roditelji) 200 bi godina na istom mjestu – nastavili bi slikovitu poruku prve uvodničarke.
Milas Klarić iznijela je zapravo poražavajući stav struke u odnosu na poznavanje i poštivanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kojim se de facto iščitava nespremnost na odgovor izazovima suvremene današnjice i razvijene Europe!
Osobama s intelektualnim teškoćama potrebni su konkretni pomaci jer desetljetna išćekivanja su na djelu a milosrđa i deklarativna prava uistinu nam nisu potrebna!

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom, vrlo zaslužna za održavanje ovog skupa, govorila je o pravima osoba s intelektualnim teškoćama, zloupotrebama i reformi skrbništva.

Neda Mišćević, odvjetnica i predstavnica Udruge za promicanje inkluzije, primjerima dobre i loše prakse pokazala je koliko efikasno može funkcionirati sustav unutarnje podrške, odnosno koliko neefikasan može biti pravosudni sustav.

Iva Prpić, pomoćnica ministrice MSPM iznjela je neke konkretne brojke a pravo osoba s intelektualnim teškoćama na osobne asistente vidi kroz mogućnost financiranja Europskim socijalnim fondovima.

Nenad Sakušek i Romana Posavec, samozastupnici ispričali su dojmljive priče iz svog života i zaželjeli su samo ŽIVJETI KAO I SVI OSTALI LJUDI.

Vesna Škulić, povjerenica predsjednika RH za osobe s invaliditetom upozorila je na nepoznavanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom od strane Pravnog fakulteta, drugim riječima potvrdila naš stav prema struci s početka članka, ćime je akademska formulacija prevedena na jednostavni jezik.

U Hrvatskoj vrijeme užasno brzo leti a pomaci se mjere mikronima te je uistinu došlo vrijeme da progovorimo primjerenim jezikom i da ljudi koji nisu u stanju suočiti se izazovima vremena u kojem smo kao civilizirano društvo odredili živjeti, ustupe mjesto svježim progresivnim snagama kojih bi se itekako moglo naći u vojsci od 370.000 nezaposlenih.