Dragi korisnici i prijatelji projekta JA KOM!

U studenom je proteklo godinu dana od pojavljivanja ove besplatne Internet usluge i nadam se da Vam je “Govornik” olakšao komunikaciju u svakodnevnom životu. Tisuće sati volonterskog rada: pomoglo je mom sinu, pomoglo je Vama i brojnim individualnim korisnicima na prostoru govornog područja sadašnje i bivše Države, te je rezultiralo priznanjem inovativnih znanstvenih krugova.

Godinu dana, uz brojne ne doživljene pozive za suradnju, Centar za autizam Zagreb, krovna institucija u Hrvatskoj, ona koja je trebala postati nukleus i vodilja primjene AAC komunikatora u praksi, sve vrijeme ignorira ovaj projekt te jednake stavove prosljeđuje ustrojbenim jedinicama u Splitu i Rijeci te satelitskim građanska inicijativama.

2. siječnja kreče veliki serijal o autizmu sastavljen od četiri emisije po 50 minuta, koji traje do 30. siječnja a u koji se konceptualno nije moglo uklopiti nekoliko sekundi, ne za projekt JA KOM, ne za vlastito slikanje, već za tužnu hrvatsku stvarnost i odnos Centra za autizam Zagreb (MZOŠ) prema informatičkom pomagalu koje godinu dana svjesno odbijaju pružiti djeci s autizmom. Jedini razlog zapostavljanja ovog inovativnog pilot projekata, zaštita je ev. narušavanja vlastite uhodane komocije.

Tko to ima pravo upravljati nečijim životima i tko ima pravo na to šutjeti?

Tužni tražimo odgovor i skrećemo pozornost javnosti na kontinuirana događanja u CZAZ, suprotna Ustavu Republike Hrvatske i UN konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Gašenjem stranica JA KOM u vrijeme trajanja serijala želimo ukazati na potrebu iznošenja krucijalnih problema vezano za osobe s autizmom u Hrvatskoj.

Ispričavamo se korisnicima i prijateljima, te Vas molimo za razumijevanje i podršku.

Za projekt JA KOM,
Goran Karas

________________________________________

Kako serijal nema u planu eksplicite obraditi osnovni problem stagnacije osoba s autizmom u Hrvatskoj, potrošiti će se opet sredstva a naša djeca ponovno neće dobiti ništa. Držim nepotrebnim bombardiranje podacima koje sa dva klika danas ako želi, svatko može dokučiti.

Da bi mogli uopće komunicirati o dostignućima znanosti, potrebno je prije svega dostići neku razvojnu razinu sustava jer u protivnom zapitao bi se: o čemu pričamo?

Nama je u prvom redu potrebna neiskrivljena slika tužne hrvatske realnosti, kao čvrsta točka od koje treba početi moderan pristup razvitka osoba s autizmom.

________________________________________
Redovni korisnici komunikatora, molimo kontaktirajte ([email protected]) kako bi Vam omogućili kontinuirani pristup!
Hvala !