U nedjelju 02.10.11. bili smo gosti naših Mirjane Sačer Bobanac i Davorina Supeka u Štaglju na Ljekovitosti susreta. Pod radnim naslovom, kako to doktor Damir Eljuga kaže: “Nek duša ne boli”, obilježili smo početak mjeseca u borbi protiv raka dojke.

U prekrasnom, opuštajućem ambijentu u društvu vila i vilenjaka prisustvovali smo nesvakidašnjem nastupu brojnih izvođača. Uz predivne pjesme i tekstove i Udruga Amo Re Vera svojim je nastupom dala obol upotpunjenom ljekovitom druženju različitosti.

Sudjelovali su: dr. Ljerka i dr.Damir Eljuga, Oriana Vozila, Jadranka Luketa Marković, Ana Merlin, Luka Barešić, Lidija Šustek, Dragan Vicković, Biba i Vlado Benussi, Đorđe Manojlović, Dragana Petrović, Katarina Keleković, Sead Muhamedagić, Snježana i Dragan Rucner, Krešimir Kveštek, Amo Re Vera, Davorin Supek i Mirjana Sačer Bobanac.

Bio je to susret iz bajke koji je omogućio i onim najranjivijima – ljudima s poteškoćama da s pozornice poruče da i na njih možemo računati. Udruga “Amo Re Vera” dala nam je nadu i vjeru da svaki napor uložen u ovakove susrete ima dubok, premda svima možda ne uvijek dokučiv smisao. Iako najavljeni, Rucneri nisu nastupili. Oduševljeno su pljeskali “Amoreveri” da su im dlanovi bridili do te mjere da se više nisu ni latili svojih gudala, kaže Mirjana.

Susret u kojem su sudjelovale i žene liječene od raka dojke iz Udruge Sv.Margareta iz Dubrave i članice Europa Donna Hrvatska završio je riječju dr. Damira Eljuge, predsjednika Lige protiv raka Hrvatska, koji nam je objasnio da je rak bolest koja više od tijela napada ljudsku dušu u koju se uvuče razarajući strah, zato su korisni ljekoviti susreti u kojima se glazbom, plesom i pjesmom utječe na vedrinu duha kao značajnog faktora u izlječenju. Dr. Eljuga, citirao je dvojicu velikana hrvatske literature – A. G. Matoša i A. B. Šimića.

Rođen u Drinovcima kao i veliki hrvatski pjesnik A.B.Šimić dr. Eljuga je završio stihovima svoga zemljaka- “Pjesnici su čuđenje u svijetu” Susret se nastavio vilinskim plesom oko krijesa.

Televizijsku reportažu sa susreta možete pogledati 03.10.11. na HRT 1 u emisiji “Hrvatska, uživo”.

Pogledajte kratki video uradak sa događanja u Štaglju i nastupa Amo Re Vere: