JA-KOM prvi hrvatski ICT-y AAC portal s “Govornikom”

JA-KOM je prvi hrvatski ICT-y (eng. Information and communications technology) portal slikovne komunikacije (AAC) razvijen u Udruzi AmoReVera. Svojom strukturom primarno je namijenjen osobama s intelektualnim i komunikacijskim poteškoćama. Osim “govornika” svojim sadržajem djelom pokriva zanimljivosti, fotografije, edukativne animacije i igrice. Sekundarno će poslužiti roditeljima i struci kao izvor softverskih aplikacija, materijala i poveznica zanimljivih portala vezanih uz augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC).

JA-KOM Govornik pokušava dati svoj doprinos u nadoknadi privremeno ili trajno umanjenih komunikacijskih sposobnosti osoba s teškim i ekspresivnim komunikacijskim poremećajima kod autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, teškoća u razvoju, apraksije, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga. Augmentativno “slikama koje govore” uspostavlja se alternativna komunikacija kod dijela pomenutih osoba.

564u
 

Kako dio osoba s problemima u komunikaciji ima i poteškoća s motorikom, sa portala JA-KOM izdvojili smo “Govornik” i opremili ga izbornikom koji svojom veličinom, funkcionalnošću i ciljanim sadržajem pojednostavljuje i olakšava pristup spomenutoj populaciji.

Izrazito velike tipke, horizontalno postavljene na početnoj stranici omogućuju svojom funkcijom najčešće brze odgovore sa “Da” – “Ne”, kao i ulaz u “Govornik”.
Naravno, tu je i tipka poziva za “HITNU i neizostavnu pomoć”.

Ispod navedenih tipki, preko cijele dužine nalazi se tipka “Skretanja pozornosti” prisutnima a preko koje prelazimo (i po potrebi “kliknemo”) na putu prema bilo kojoj tipki, iznad.
Rubni stupac svake stranice također je opremljen maksimalno povećanim tipkama jednakih funkcija.

U podnožju svake stranice nalazi se vodoravno postavljeni izbornik koji prečicom (simbolom) omogućuje brzi prelazak na željenu temu komunikacije. Na početnoj stranici, spomenutim izbornikom ulazite na stranice različitih namjena.
Kao još jednostavniju komunikacijsku inačicu izradili smo MiniMax G, komunikator s dvije slike u galeriji.

JA-KOM je projektom europske komisije ušao među deset inovativnih socijalnih projekata Hrvatske u 2016. godini