Dobra medicinska skrb za osobe s intelektualnim i ostalim poteškoćama  ima posebnu važnost, budući da neke bolesti nastupaju često i na  atipične načine. U isto vrijeme to si ne možemo priuštiti.

Liječnici i medicinske sestre nisu školovanjem dovoljno obrazovani za liječenje ove populacije. Osobna iskustva s osobama s intelektualnim i drugim poteškoćama su sporadične, odnosno ovise o slučaju.

Problemi započinju već sa dijagnozom. Jednim dijelom to se događa  zbog otežale  komunikacije između liječnika i pacijenta, te na  reakcije obrane prilikom pregleda. S druge strane osoba s intelektualnim i drugim poteškoćama ograničena je za introspekciju i percepciju. Nisu u mogućnosti govoriti o svom stanju i brinuti se o svom zdravlju.

[vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

OVISNI O DOBROM UOČAVANJU

Osobe s intelektualnim poteškoćama često su ovisne o dobrom uočavanju njihovih roditelja i skrbnika. Ako je potrebno, skrbnici se mijenjaju ako briga za zdravlje nije dostatna.

Bolesti se mogu očitovati na primjer u obliku promjena  u ponašanju. Ali često nije lako ustanoviti da li je netko stvarno bolestan ili je uzrok za takvo ponašanje potpuno nešto drugo.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

SAVJETI ZA POSJET LIJEČNIKU

Ukoliko je potreban posjet liječniku, bilo bi  korisno postaviti tako situaciju da osobe s invaliditetom previše ne opterećujemo.

Na primjer, zbog dugotrajnih čekanja, nesigurnosti i neugodnih osjećaja. Možda možemo o tome razgovarati sa medicinskim osobljem, te ih upoznati sa poteškoćama – možda je neka druga soba na raspolaganju.

Kako pregledi ne bi trajali duže nego što je to potrebno, bilo bi dobro pripremiti sve nalaze i povijest bolesti. To olakšava liječniku orijentaciju.

Kod pregleda osoba s intelektualnim poteškoćama važno je obratiti pažnju na ranjivost i rizike…

Bolesti se mogu očitovati na primjer u obliku promjena  u ponašanju. Ali često nije lako ustanoviti da li je netko stvarno bolestan ili je uzrok za takvo ponašanje potpuno nešto drugo.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

BROJ STARIJIH OSOBA S INVALIDITETOM JE U PORASTU

Mnogi roditelji osoba s invaliditetom i osoblje iz stambenih kuća izvještavali su o svojim iskustvima. Zatraženo je da osobe dobro promisle, budući da je još uvijek prisutan deficitarni pogled na osobe s invaliditetom.

Položaj i stav liječnika je od ključnog značaja za skladan odnos liječnik-pacijent.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

OSOBNI KONTAKTI NA TERENU

Vrlo vrijedne su lokalne inicijative. Posebno je i korisno da liječnici imaju osobne kontakte s korisnicima kako bi im očuvali zdravlje.