Jedna od osobnih potreba je da čovjek ne bude sam. Osobe s intelektualnim poteškoćama žele – kao i drugi – prijateljstva i partnerstva, ljubavi i požude, nježnost i seksualnost.

Za žene i muškarce s intelektualnim poteškoćama, nije uvijek lako naći ispunjenje u tim područjima.  Mogućnosti kontakta često su ograničene zbog  nepokretljivosti ili zbog problema u komunikaciji.

Čak i obitelj može reagirati odbacivanjem osoba, te ih na taj način odvojiti. Osobe s intelektualnim i drugim poteškoćama vrlo teško ignoriraju mišljenje roditelja.[vc_separator type=”normal”][vc_column_text]

POMOĆ U PRVOM KORAKU

Prvi korak može olakšati oglas u novinama, budući da novine osobama sa invaliditetom malo naplaćuju oglase. Također se nude i lokalne podrške na način da se organiziraju zabave za samce, a i otvaraju se mjesta na kojima možete naći partnere.

Ovdje su neki primjeri:

[/vc_column_text][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]

KAKO REAGIRATI NA ŽELJU POTOMSTVA

Sa seksualnošću i odnosima povezuje se pitanje rođenja djeteta. Pitanje povezuje rođenje djece. Žene i muškarci s intelektualnim teškoćama trebaju prvo pravilno ocijeniti svoje vještine kao roditelji. Što to točno znači svaki dan biti odgovoran za dijete?

Osnovni uvjet je da su osobe s intelektualnim teškoćama seksualno  prosvijetljene (kao i zaštita od seksualnog zlostavljanja). O kontracepciji, oni ne bi trebali biti samo upoznati, već bi trebali znati koristiti prikladnu zaštitu za njih.