[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”yes” angled_section_position=”top” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” background_color=”#f9f9f9″ css_animation=””][vc_column][vc_column_text]U svoje slobodno vrijeme, čovjek se može odmarati, održavati kondiciju, vježbati, baviti se hobijima, nastaviti obrazovanje, putovanjem stjecati nova iskustva, te biti zajedno sa svojim prijateljima u opuštajućim atmosferama. Slobodno vrijeme služi za osobni razvoj i za sudjelovanje u društvenom životu.

IGRA I SPORT

Na Specijalnim olimpijskim igrama se mogu osobe s poteškoćama mjeriti sa sportašima sličnih performansi u konkurenciji. Prvenstva su na lokalnoj i državnoj razini, a svakih četiri godine se održavaju i svjetska prvenstva.
Iskustva stečena u sportu povećavaju fizičku kondiciju i samopouzdanje.
Lokalne udruge pružaju odgovarajuće ponude za sve uzraste: od šetnja za cijelu obitelj, preko nogometnih reprezentacija, do penjanjaTakođer, građanska inicijativa surađuje s lokalnim klubovima kako bi izgradili integracijske sportske klubove.

AKO SE IDE NA PUTOVANJE

I osobe s intelektualnim poteškoćama žele  upoznati druga mjesta, druge zemlje. Agencije za djecu s teškoćama u razvoju također će dopustiti da se roditelji mogu opustiti jednom, bez kćerke ili sina.

OBRAZOVANJE ODRASLIH OSOBA

Udruge svake godine na državnim i lokalnim razinama provodi razne obrazovne programe za osobe s invaliditetom: od tečaja kuhanja i informatičkog tečaja do seminara… Važnost suradnje s drugim obrazovnim institucijama, kao što su obrazovanje odraslih raste.

UMJETNOST I KULTURA

Slično kao i u sportu  osobe s intelektualnim poteškoćama mogu steći društveno priznanje i samopouzdanje na područjima umjetnosti i kulture. Često imaju poseban talent za slikanje.
Također,osobe s intelektualnim poteškoćama mogu svoju vještinu pokazati i  na pozornici, u kazalištima i glazbenim emisijama, kako bi i na taj način promijenili postojeće predrasude.