U definiciji UN-ove konvencije o pravima invalida koju je potpisala naša Vlade a ratificirao Hrvatski sabor prvo mjesto zauzima KOMUNIKACIJA:

/»Komunikacija« uključuje jezike, prikazivanje teksta, Brailleovo pismo, taktilnu komunikaciju, uvećani tisak, dostupne multimedijalne sadržaje, kao i pisani oblik istih, zvučne zapise, obični jezik, osobne čitače i augmentativne i alternativne oblike, sredstva i formate komunikacije, uključujući dostupnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju./

Iz udruge Amo Re Vera, put našeg govornog područja krenuo je JA-KOM, prvi portal augmentativne i alternativne komunikacije (AAC) sa govornikom na hrvatskom jeziku.

JA–KOM pokušava dati svoj doprinos u nadoknadi privremeno ili trajno umanjenih vrijednosti osoba s teškim i ekspresivnim komunikacijskim poremećajima kod autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, teškoća u razvoju, apraksije, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga.

Augmentativno “slikama koje govore” uspostavlja se alternativna komunikacija kod dijela spomenute populacije.

Ovaj nukleus kao prvi i besplatni AAC interaktivni portal ima namjeru na širem govornom području pokrenuti informatičku tehnologiju i struku u konkretnom smjeru i na korist osoba s komunikacijskim poteškoćama.

Prednost ovakovog načina informatičkog AAC komuniciranja je direktno i jednostavno posluživanje, dok kod inozemnih aplikacija potrebno je izdvojiti novčana sredstva i uložiti poprilično truda i znanja za uporabnost iste na materinjem jeziku.

Ova aplikacija može se koristiti na svim otvorenim i zatvorenim operativnim (Windows, Android, Linux, Apple…) sustavima, za razliku od instalacijskih aplikacija koje se izrađuju svaka u svom zatvorenom komercijalnom operativnom sustavu. Audio snimka ovog portala snimana je u tonskom studiju Red Reccord Vocal i podržavaju je sljedeći preglednici: Internet explorer, Firefox4, Chrome8 i Opera11. Sa gotovo svakog računala, laptopa, tableta ili mobitela koje ima pristup Internetu, “JA – KOM” je moguće pokrenuti.

Portal JA – KOM nastao je entuzijazmom, dugogodišnjem roditeljskim iskustvom i željom da pomognem sinu s autizmom, te da se populaciji s poteškoćama u komunikaciji i u Hrvatskoj informatizacijom počinje javno izlaziti u susret. Ovo je sam početak pred kojem je budućnost nadograđivati se i granati u gotovo bezgraničnim komunikacijskim temama, smjerovima i razinama.

Danas je “tablet” tehnologija toliko dostupna da niti jedna osoba, koja je u stanju služiti se spomenutim uređajem, ne bi smjela ostati komunikacijski inferiorna.

Za sve nejasnoće izvolite se obratiti ovdje.

Ovim putem zahvaljujem se g.Krunoslavu Licitaru iz RRV Studija na doniranom profesionalnom audio uratku kao i g.Mati Tomincu i g.Velimiru Karasu na pomoći oko riješenja u CSS softveru.

Posebno zahvaljujem Doc.dr.sc. Željki Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva koja je prepoznala naš rad i pozvala nas da isti prezentiramo na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji KIES-AMSTA a koja se u lipnju održava u Dubrovniku.

Srdačno, Goran Karas