Pun dojmova izašao sam s Okruglog stola Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta (ERF) organiziranog od strane Udruge za Down sindrom Zagreb i prof.dr.sc.Bratković (ERF) a koji su na mene ostavili članovi (samozastupnici) Udruge za SAMOZASTUPANJE gdje su najupečatljivije iz prve ruke predočili problem spolnosti (tema OS).

Samozastupnici su obrazložili nadasve jednostavno iz dubine srca, razumljivo i potpuno jasno svoje težnje o drugačijem životu (koji im je i zagarantiran ratificiranom UN konvencijom). Osim nas koji smo sudjelovali, oni koji su financijski nešto mogli pomoći, bili su u velikoj žurbi.

Jedina predstavnica Grada od više pozvanih iz Izvršne vlasti sa dijelom formalno pristiglih, nakon uvoda prof. Bratković, netom prije izlaganja SAMOZASTUPNIKA napuštaju dvoranu – pola od prisutnih !?

Neočekivan potez podsjetio me na omalovažavanja i olaka oduzimanja poslovne sposobnosti, gdje je učinjena velika nepravda ljudima koji su samo malo drugačiji od uhodanih nam klišea čiji su dijelovi ponekad vrlo upitni.

Zar i mi ne stigmatizirani nismo osobe s određenim poteškoćama koje nam je Bog dao, da nam se ne (manje) vide, da ih vještije skrivamo ? Na ovoj planeti bogatstva u različitosti, tko se je zapravo usudio podvući crtu stigme ?

Ako ćemo uistinu po savjesti, pogledajmo oko sebe kakvo društvo učinismo (poslovno sposobni). Pogledajmo kroz prozor, u novine, TV i zapitajmo se s koje strane dolaze vinovnici zala ovog društva: ubojice, pedofili, lopovi, zlostavljači …?  Sa neobilježene strane !

Jedan veoma mali dio svih osoba s teškoćama spadaju u tešku mentalnu retardaciju naglasila je prof. Bratković.

Danas kada se okrećemo kućnim ljubimcima, kada malo kome vjerujemo, upoznajte vama posve neotkrivenu ljudsku populaciju kojoj čete uz malo truda učiniti jako jako puno u njihovom marginaliziranom životu. Odmorite se uz njih, ispunite srce podrškom i zalaganjem za dostojanstven život tih neiskvarenih u velikoj većini dobronamjernih, pomalo naivnih ali uistinu zaboravljenih ljudi.

Pridružite nam se!
gk