Pozvani smo u “Kuću ljudskih prava” i prisustvovali tribini Udruge za samozastupanje na temu “Zagovaranje prava na pristup informacijama za osobe s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj” na kojoj su nas samozastupnici upoznali s aktualnom problematikom. Jednostavnim jezikom je tekst, koji na pristupačan način omogućava osobama s intelektualnim i komunikacijskim poteškoćama dolazak do informacijama i međusobnog dijaloga.
Kratke i jednostavne rečenice, bez stranih ili kompliciranih riječi ili izraza, povećana slova i tekstovi popraćeni obiljem slika. Kako prvo treba početi od sebe, predložio sam da udruge svojim primjerom pokažu zainteresiranost i na svojim Web stranicama pokrenu tekst pisan jednostavnim jezikom i na taj način doprinesu da uistinu postanu pristupačni i onima zbog kojih i postoje. Kako to otprilike u naravi izgleda pogledajte i na našim stranicama.

Udruga AmoReVera projektom JA-KOM, prvim Augmentativno, Alternativnim i Komunikacijskim Govornikom daje izuzetan obol pristupu informacijama osobama sa složenim komunikacijskim teškoćama. Projektom JA-Muzej-KOM, Tiflološki muzej jedan je od rijetkih Muzeja za slijepe osobe u Europi postao pristupačan za osobe s cerebralnom paralizom, autizmom, Downovim sindromom, moždanim udarom, traumama mozga…

U veoma srdačnom razgovoru nakon tribine s predsjednicom gospođicom Senadom Halilčević nadasve iskrenom i požrtvovnom osobom bilo mi je osobito zadovoljstvo razmijeniti i usaglasiti iskrena ljudska razmišljanja.

Također izuzetno zadovoljstvo bilo mi je upoznati gospođu Meić, divnu osobu, savjetnicu pravobraniteljice za invalide koja je pokazala veliku zainteresiranost za rad AmoReVere te smo pozvani na sljedeći susret tijekom srpnja u Ured pravobraniteljice.

Goran