U četvrtak 31. siječnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održati će se Završna konferencija jednogodišnjeg projekta “ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama”.

Kao suradnici na projektu prezentirati ćemo u AmoReVeri stvoren portal potpomognute komunikacije (PK) “JA KOM” s “Govornikom”, prvim komunikatorom informacijski, informatičko potpomognute komunikacije na hrvatskom jeziku kao njegovim središnjim dijelom. Također ćemo prezentirati i izdvojeni prošireni “Govornik”, namijenjen osobama i s motoričkim poteškoćama.

U sklopu prezentacije predstaviti ćemo mamu Bešlić, majku s kojom smo krenuli u suradnju, kao prvim korisnikom izvan matične udruge. Gospođa Ana Bešlić, majka je malog Mate, velikog borca, koja će u nastavku prezentirati rad “Govornikom” s aspekta izravnih korisnika, kao i članova udruge “Kolibrići”.

“Mate ima 3 g i 8 mj, boluje od spinalne misićne atrofije tip 1, 24 h ovisan je o respiratoru, potpuno je nepokretan, intelektualno je na razini svoje dobi. Zbog progresije bolesti ne moze pričati, komunicira pogledom i mimikom (za sada).
Pomoću uređaja koji prati pogled aktivira kartice na portalu JA KOM.
Od kada koristi ovaj oblik alternativne komunikacije emotivno stanje mu se znatno popravilo, zadovoljniji je, samopouzdaniji, spremniji na suradnju i učenje.”

Mama Bešlić