Na zamolbu četiri građanska inicijativa i roditelja u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 03. travnja održan je sastanak vezan uz nedopustiv rad Centra za autizam Zagreb, koji je godinama kroz sustavno kršenje ljudskih prava rezultirao i nizom teških ozljeđivanja a u zadnjih 8 mjeseci sve je kulminiralo s dva gotovo istovjetna smrtna slučaja.
Sastanku u Pravobraniteljstvu prisustvovali su predstavnici: Udruge za autizam Split, Udruge Građanska inicijativa 1979, Udruge Novi planet, Udruge AmoReVera, te grupa roditelja sadašnjih i bivših korisnika Centra. Sastanku je također prisustvovala i predstavnica Udruge za autizam Hrvatske.

Pravobraniteljstvo je upoznato s inicijativom i razlozima zahtjeva za ostavkom rukovodstva CZA Zagreb, kao moralnog slijeda nakon nemilih događanja, te nužnog uvođenja korjenitih promjena kao ključnog preduvjeta pozitivnih pomaka, koji bi uistinu trebali zaživjeti na izravnu korist korisnika Centra (uopće autizma u Hrvatskoj) a ne da budu zaustavljeni na “filteru” jedne samožive, okorjele, retrogradne strukture (u CZA ima ljudi spremnih za provođenje UN konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Povelje o autizmu i treba im osloboditi prostor za rad).
Načelno, za promjene se je izjasnila i predstavnica UZAH, no ne i za konkretne poteze. Smatrajući, da oni koji su doveli CZA Zagreb u ovo stanje, nemaju kredibilitet izvlačenja iz istog, stekli smo dojam uopćavanja i razvodnjavanja konkretnog zahtjeva od strane predstavnice UZAH.

Kroz prisutne aktivnosti Centra za autizam Zagreb i rukovodstva Udruge za autizam Hrvatske, između ostaloga želi se instituciju postavljenu doslovno naglavačke, prikazati vodiljom na putu Europskih integracija !? Naposlijetku, partneri koji uzrok zala uvijek traže u nekom drugom, ponovno sinhrono zbore!

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom već ranije je ukazivala na nepravilnosti ! Dakle, mjerodavni u društvu ponovno su pokazali koliko zapravo (ne)funkcioniraju.

Osupnuti smo kolektivnim sljepilom na tragedije i tvrdnjama mjerodavnih da su iste posljedica i autoagresije. Tko dalje preuzima odgovornost? Opet nitko?

Dopuštamo da se nesreće i tragedije događaju ali i ne “kao na traci” ! Ne želimo postati nijemi svjedoci, ne daj Bože daljnih tragedija u Centru za autizam !
I zato ako se od silnih balona ovaj naš istup i ne primjeti, ovo je tek dio istine koju smo drznuli se predočiti javnosti.
Nećemo šutjeti jer sustavne promjene i nove zgrade, bez novog rukovodstva stasalog za nadolazeće izazove i temeljite transformacije, sigurno neće iznjedriti NOVI, krovni Centar za autizam – Hrvatske.

AmoReVera

aaa

Udruga AmoReVera 29. listopada 2013. ograđuje se od Grupe, te zbog netransparentnog rada izlazi iz iste. O svom naumu i razlozima, pismom izvještava Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.