19. travnja 2013. Tratinska, Zagreb

U okviru roditeljske supervizije posjetili smo prvu stambenu jedinicu Organiziranog stanovanja uz podršku, Udruge za promicanje inkluzije.
Pred Bleiweisovom 15 sastali smo se s voditeljicom Organiziranog stanovanja, Martinom Klisović. Prvi puta idemo u pratnji a poslije dogovarati ćemo posjet izravno sa stanarima i asistentima.
Krenuli smo u stambenu jedinicu u Zagorskoj ulici u Zagrebu.

Oslobođeni predrasuda svakodnevno družeći se ovim ljudima, svejedno kad dolazite u posjet kod nekog prvi puta, posjedujete jednu dozu ukočenosti. Pozvonivši na vrata dočekao nas je domaćin širokog osmjeha a zakoračivši prvi korak, ukočenost je u trenu istopila domaća mirisna atmosfera koja se je širila iz kuhinje, gdje je domaćica pripremala ručak. Ušli smo, predstavili se i upoznali gospođu Katu Slonje i gospodina Božidara Kobasića.
U kući smo susreli vrlo diskretnog višeg asistenta Vladimira Ivančiča.

Domaćini su nas ponudili sokovima i kavom. Započeli smo vrlo ugodan neformalni razgovor s ovim bračnim parom, gdje bi mnogi pozavidijeli kakav se je međusobni sklad među njima osjećao.
Gospodin Božo je rodom iz Markuševca, zaposlen je i radi na imanju gdje hrani male životinje, dok je gospođa Kata iz Nove Gradiške, domaćica je i radi u kući. U razgovoru smo doznali da se gospođa Kata i gospodin Božo poznaju puno, puno godina, još iz “Nazorove”. No potom su raspoređivani po raznim domovima (institucijama) socijalne skrbi a kad ih je sudbina ponovno zbližila odlučili su za zajednički život jer se vole i poštuju. Dogovaraju što će kuhati i sve unutar kuće obavljaju sami. Posjećuju prijatelje i rodbinu te svake godine u organizaciji matične Udruge idu na more.
Preporođeni životom u zajednici, uistinu ne žale za institucijama u koje se više nikada ne bi željeli se vratiti, jer ovdje žive kako kažu, kao i svi ostali ljudi.
Gospodin Božo godinama je živio i u “Stančiću”, poznaje Dugo Selo i rekao je da mu posebno pozdravimo gospodina Krešu Žaliga koji sada živi u Andrilovcu, također u stambenoj jedinici, Organiziranog stanovanja Centra Stančić.

U ovom posjetu susreli smo jedne sretne ljude !

Asistent Vladimir zaposlenik je Udruge za promicanje inkluzije i dnevno 6 sati provodi sa stanarima i pomaže im “kad negdje zapne”. Vidjeli smo vrlo uredne personalizirane uveze: Moj život, Zdravstveni karton, Osobno usmjereno planiranje, Izvještaj o troškovima života korisnika… koji govore o ozbiljnosti pristupa sadržajima.