U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom i dječjom paralizom (05. svibnja) danas je Na Tribini Zagreb, Kaptol 27, održan Okrugli stol na temu “Cerebralna paraliza i učinkovitost inovativnih i manje poznatih metoda rehabilitacije”. Pozvani od strane organizatora, CeDePe-a Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom prezentirali smo projekt JA KOM, prvi portal potpomognute komunikacije na hrvatskom govornom području s njegovim središnjim dijelom, “Govornikom” kao informatički potpomognutim komunikatorom.

U prvom dijelu prezentacije koautor projekta Velimir Karas objasnio je motiv, realizaciju i način rada prvog hrvatskog komunikatora. Isto tako, naglasio je suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva koji također razvija ICT-AAC projekt potpomognute komunikacije u suradnji s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku prezentacije, mama Ana Bešlić , naš vjerni suradnik od samog početka, u evaluaciji projekta prezentirala je iskustvo primjene “Govornika” u praksi na način kako se njezin sin, mali Mate i veliki borac snalazi i komunicira te polučuje izvrsne rezultate. Mama Bešlić naglasila je kako je sretna napretkom asistivnih tehnologija i da se nada cjelokupnoj, danas viđenoj ponudi, dostupnost osobama s invaliditetom i izvan Zagreba.

Pored Udruge AmoReVera i mame Bešlić, održane su još sljedeće prezentacije:

 Terapija senzorne integracije uz terapijskog psa, Davor Duić, Centar za rehabilitaciju Silver
 PeTHe– osobni terapeut u domu korisnika, Jerislav Bobić, PeTHe tim
FELDENKRAIS metoda , Sven Erić, Udruga Pametni pokret za somatsku edukaciju
 Rana intervencija u domu korisnika , Dejana Horvat, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak
 Terapijsko jahanje-antigravitacijski hod , Gordana Banović, Udruga za terapijsko jahanje IMPULS
 Razvoj samostalnosti kroz korištenje asistivne tehnologije , Dario Karačić, CeDePe Zagreb