Po završetku prvog dijela roditeljske supervizije održali smo sastanak u Udruzi  za promicanje inkluzije.
Analizirali smo superviziju dijela stambenih jedinaca organiziranog stanovanja uz podršku u Zagrebu i to u Zagorskoj, Gradišćanskoj, Gajnicama i Utrinama. Stanovi organiziranog/zajedničkog stanovanja gdje potpuno neovisno kao male obitelji žive osobe s intelektualnim teškoćama uz manju ili veću podršku asistenata, svijetli su primjer integracije osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu.

U organiziranom stanovanju upoznali smo, bivše korisnike Centra Stančić, Caritasa te drugih institucionalnih domova socijalne skrbi. Također smo susreli osobe koje su gubitkom roditeljske skrbi našli ovdje svoj novi dom. A sreli smo i one, što nam je osobito drago koji su ovdje uplovili u bračnu luku…
Neki rade u tvrtkama, neki to baš i ne mogu, pa su vrijedni u kući, no prema mogućnostima pridonose boljitku svog doma.
Kroz osobno usmjereno planiranje vodi se briga o svakom detalju, od radnih obaveza, slobodnih aktivnosti, dogovaranja oko pripreme obroka i ostalih obaveza u kući do zdravstvenih evidencija kontrolnih pregleda, uzimanja lijekova…

Koliko smo supervizijom mogli uočiti sa zadovoljstvom možemo konstatirati da smo u svim jedinicama zatekli jedne sretne ljude.
Sa stanarima smo puno razgovarali i na pitanje da li bi se željeli vratiti živjeti u instituciju odgovorili su – ne, nipošto, nikad više. Posebno su naglasili da ovdje imaju svoju privatnost i da sami određuju vlastiti dnevni raspored. Da su uključeni u radne aktivnosti koje ih ispunjavaju. Razvijaju i njeguju odnose s obitelji i prijateljima. Imaju mogućnost razvijati i romantične veze kao i ostali slobodni ljudi…

Kada bi svoje dijete pri svom, vlastitom biološkom kraju poželjeli ovdje ostaviti, jasno govori o načinu zbrinjavanja u organizaciji UPI-e a to je ujedno i vama naš slikoviti roditeljski rezime ove supervizije – barem do sada.

Smatramo da je “na potezu” lokalna zajednica, da  te ljude prihvati u punom smislu kako to dolikuje svakom čovjeku i njegovom ljudskom dostojanstvu !

U nastavku sastanka dogovorili smo suradnju na projektu EU, vezano za “Osobno usmjereno planiranje” koje ćemo realizirati dijelom kroz IT podršku.