Ovo nisu ambicije budućnosti udruge AmoReVera, niti osobne ambicije. Ovo je ideja za jedan novi, na ovim prostorima provjereni smjer podrške. U ovom slučaju djeci i osobama s invaliditetom.

Kako smo prije izlaska u javnost kontaktirali i tražili mišljenje dvije eminentne osobe na funkcijama povezanih s osobama s invaliditetom, odgovore na upite 13.07. i 24.07. do danas nismo dobili.

Smatramo da je ulaskom u Europsku uniju došao kraj sputavanja istinskog progresivnog razvoja i sustavne podrške djeci i osobama s invaliditetom. Marginaliziranjem uloge civilnog društva u svrhu zaštite desetljećima uhodanog mastodontskog sustava koji je svaka vlast ne želeći se uplitati, ostavljala u amanet onoj sljedećoj, donijelo nam je dvadeset godina kaskanja za razvijenim svijetom.

Možda ćete reći, kako bi invalidi, udruge i sustav trebali zajednički raditi na poboljšanju statusa djece i osoba s invaliditetom. Točno, u uređenoj Državi trebali bi se nadopunjavati i surađivati na dobrobit svih korisnika.
No, ovdje neracionalne i zastarjele institucije netaknute su oaze loših poteza socijalizma s neprikosnovenom zaštitom uposlenika i izrazito privilegiranog položaja u odnosu na korisnike i udruge, te je temelj suradnje nepravedan.

Tako se i dalje bez pogovorno institucijama isplaćuju visoke i povlaštene (11.000,00 kn/mj/po osobi) glavarine u odnosu na pruženu skrb i nivo ljudskih prava, dok drugi rade isti (ili čak bolji) posao u pola cijene.
S druge strane planovima štednje Država koja nema hrabrosti racionalizaciju provesti po redu i pravednosti u ovoj pokradenoj i još uvijek kradenoj zemlji, djeci i osobama s invaliditetom koji žive u vlastitim obiteljima namjerava kroz zakon o inkluzivnom dodatku smanjiti ionako nedostatne invalidnine.

Udruge gotovo bez sredstava krpaju kraj s krajem i odrađuju posao sustava i Države. Osim toga mogućnost neovisnog djelovanja ne vladinih organizacija, ukoliko participiraju kroz ionako oskudne natječaje ministarstava praktički je onemogućena.

One koje uspijevaju izboriti se za mrvice, bez sigurnog pogleda u budućnost, “kupljeni” imaju prešutnu obavezu miriti se s postojećim stanjem.

Ako pak ukažu na nepravdu ili kritiziraju sustav, neće više polučiti sredstva na natječajima ministarstava, državnih poduzeća, čak i Konzuma…svih faktora u simbiozi s Državom i pobornika uzrečice “ne talasaj”.
Takav oblik shvaćanja demokracije i civilnog društva, hrvatska je realnost.

Iz gore navedenog razvidno je da je glas kritike nedopustivo tih – praktički ga sa te strane i nema.
One buntovne i one druge udruge bez sredstava se eutaniziraju a besperspektivni zadah okruženja, postaje sve nepodnošljiviji.

Agonija ove oportune vrtnje bez znatnijeg napretka i sve težim posljedicama za budućnost djece i osoba s invaliditetom rodila je …

IDEJU OSNIVANJA STRANKE OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE

Ovo je vapaj ljudskih prava i opstojnosti koja u zemljama najnovijih tipova automobila su zagarantirana i neprikosnovena !
Ustav Republike Hrvatske i pristup Hrvatske Europskoj uniji uključuju preuzimanje obveze poštivanja načela demokracije, ljudskog dostojanstva i zajamčenih prava osoba s invaliditetom. Unatoč usvojenih načela i dalje pregršt otvorenih tema svakim danom sve više pritišću život djece i osoba s invaliditetom.

Nakon niz godina u velikoj mjeri neprihvaćenih apela pojedinaca, grupa i organizacija civilnog društva, iskoristiti svoje demokratsko pravo i potražiti zaštitu i prosperitet u populaciji vlastitog biračkog tijela, postaje prioritet dostojanstvenog življenja i odmicanja s praga siromaštva.

I dok čekamo neka bolja vremena, nužnost nam nalaže drznuti se s margine društva i stasati u poželjne suradnike i partnere. U regiji su to već shvatili (BiH, Srbija).

12% ukupne populacije, veliki je broj koji homogeniziran uz podršku obitelji, prijatelja i simpatizera može uistinu zauzeti veoma respektabilno mjesto u glasačkoj populaciji.

TO SE OVDJE JEDINO RESPEKTIRA !

– Ovo je refleks dugogodišnjeg složenog stanja populacije djece i osoba s invaliditetom.
– Ovo je nužnost bez unaprijed imenima markiranih funkcija i osobnih afiniteta.
– Ovo je ideja kojom se od prvog trenutka promovira poštenje, transparentnost i jednaka prava i mogućnosti za sve.
– Ovo je apel koji poziva na JEDINSTVO osoba s invaliditetom !

Ovo je prazna niša i snažan potencijal koji će pokazati i našu spremnost za promjenama.

Vašim glasom oživljavate ideju i potencijal uvaženosti kojom osobe s invaliditetom postaju ravnopravni partneri u društvu kako i priliči članici Europske unije !

Pomozi si !