“Kao roditeljska Udruga koja altruizmom skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama u Gradu Dugo Selo, želimo upoznati naše nove susjede i buduće prijatelje, vidjeti kako su se smjestili i s njima porazgovarati o novoj sredini.”
 
Na sastanku
 Na inicijativu Udruge AmoReVera i Udruge za promicanje inkluzije danas smo održali sastanak o ideji “Inkluzivnog prijateljstva”, vezano za suradnju Udruge AmoReVera i Prve službe stanovanja CZR Stančić.
 
Sastanak je održan u nazočnosti Judith Klein – direktorice Open Society Mental Health lnitiative koja djeluje u 13 zemalja srednje i jugoistočne Europe, prof.dr.sc. Borke Teodorović – predsjednice Udruge za promicanje inkluzije i ključne stručnjakinje za transformaciju ustanova u Hrvatskoj, prof. Slavenke Martinović – voditeljice Stručnog razvojnog sektora Udruge za promicanje inkluzije, Martine Klisović – voditeljice Organiziranog stanovanja uz podršku Udruge za promicanje inkluzije, Sanjice Grbavac – ravnateljice Centra za rehabilitaciju Stančić, Branke Seke – voditeljice Prve službe stanovanja CZR Stančić i predstavnika Udruge AmoReVera.
 
Započetim prvim dijelom deinstitucionalizacije gotovo četrdeset korisnika Centra za rehabilitaciju Stančić je programom “Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb” smješteno u stambene jedinice organiziranog stanovanja uz podršku u Dugom Selu.
 Na sastanku

 
Prihvatiti ove ljude kao prijatelje, kao jednako vrijedne građane i susjede, težnja je nadolazećeg vremena.
Zalažemo se da promjene počinju našim primjerom, od nas koji pomažemo i skrbimo o osobama s intelektualnim teškoćama i kojima je cilj integracija tih ljudi u zajednicu.
 
Prijedlog AmoReVere da suradnju sa budućim prijateljima, susjedima i stanarima organiziranog stanovanja uz podršku u Dugom Selu, baziramo na zajedničkom interesu odraslih dobnih skupina, osoba s intelektualnim teškoćama, bez obzira iz kojih smjerova dolazile.


Na sastanku Na sastanku
 
Suradnjom udruge AmoReVera i inkluzije Stančić, postigla bi se uravnoteženost roditeljske, izvaninstitucijske topline i iskustva struke. Gledamo to kao izazov međusobnog nadopunjavanja i korektiva, stvaranjem novih vrijednosti na dobrobit kvalitetnije skrbi svih naših korisnika i njihovog bržeg uklapanja u društvo.
 
Roditeljska građanska inicijativa ima vrlo važnu ulogu spone na putu deinstitucionalizacije i povezivanja s lokalnom zajednicom u svrhu daljnje integracije. Ovdje smo kao najbliži predstavnici društva s ciljem da pomognemo našim novim sugrađanima, da se što prije i što bezbolnije uklope u novu sredinu koju također treba pripremati na nove ljude, na nove susjede.
 
Planirana suradnja, može postati primjer i ostalima, kako ubrzati deinstitucionalizaciju prihvaćanjem prijatelja iz institucija, raširenih ruku.
 
Gospođa Judith Klein i predstavnici Udruge za promicanje inkluzije nakon sastanka uputili su se u obilazak Prve službe stanovanja CZR Stančić, dok će AmoReVera sa svojim korisnicima učiniti to u narednim danima.