Prenosimo od Open Society Mental Health Initiative (Fondacije Otvoreno društvo Inicijative za mentalno zdravlje)

Vlada RH

Možemo izvijestiti o velikom napretku oslobađanja ljudi s intelektualnim teškoćama iz institucija u Hrvatskoj:
Judith Klein, direktorica Inicijative za mentalno zdravlje, sastala se s Milankom Opačić, hrvatskom Ministricom socijalne politike i mladih, te s timom za deinstitucionalizaciju – lokalnim nevladinim organizacijama i Ministarstvom.
85 osoba već je izašlo iz dvije institucije – to se dogodilo ovog ljeta – počeli su živjeti novi život u zajednici! Također, dvije od zgrada Centra Zagreb više nemaju stambenu funkciju – svi su stanari otišli – SUPER!

Direktorica Centra Zagreb pitala je možemo li ubrzati proces deinstitucionalizacije, jer razumije da moramo izabrati, pošto nema smisla održavati oba sustava i pravi izbor su osobno usmjerene usluge u zajednici.
Svi smo se složili da je to odlična ideja i da ćemo surađivati na novom planu provedbe.

Koji predivan dan!

Dobro nam došli !

Dobro nam došli !

Kao Udruga koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, nadovezali bi se na ovo prekrasno izvješće.

Rješavanje nepravde koja se je u novo doba desetljećima činila ovim “nevidljivim” ljudima, čija je bila najveća “mana” jer se nisu uspjeli samostalno uklopiti u sredinu iz koje su ponikli, otvara novu stranicu povijesti.
Stigao je trenutak, kada povedeni iskustvom razvijenog svijeta prihvaćamo činjenicu da uistinu tim ljudima nije mjesto da izdvojeni iz zajednice provode i završavaju život 21. stoljeća zatvoreni od ostalog svijeta.

Čvrsto vjerujemo da ćemo razumjeti zahtjeve suvremene današnjice i pokazati našu prirođenu gostoljubivost koju smo bezbroj puta pokazali, kao što nas, evo čitamo gotovo svakodnevno krase pohvale na tu temu, stranih državljana pristiglih u Hrvatsku.

Dobro nam došli !