Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se u razvijenom svijetu obilježava kontinuiranim pomacima, osvrnuli bi se današnjim danom na položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj a da nam ne prođe u kurtoaznom guranju glave u pijesak.

Od prošlog prosinca, onoliko koliko su nas međunarodne asocijacije u poboljšanju prava i položaja osoba s invaliditetom pritiskale, odnosno velikim udjelom financirale, toliko smo najvećim djelom i ostvarivali dobre rezultate, koji su u ovom mandatu s te strane osigurale pozitivan pomak. Državnim rezovima štednje, veliki broj građanska inicijativa je eutanaziran a one preživjele, prečesto je njihov rad sveden gotovo na formu što je u odnosu na prethodnu vlast vrlo negativan trend.
S druge pak strane, ista ta Država za socijalnu zaštitu izdvaja nevjerojatnih 17,5 %, što je dvostruko više od prosjeka Europske unije.
I umjesto da se tolikim izdvajanjem i visokim standardom djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na ljestvici Europske unije dičimo, jednostavno rečeno, krađom i njezinim “proizvodima” istinskoj populaciji osoba s invaliditetom otvorili smo vrata siromaštva.

aaa

Osvrtom na nedjeljne izbore, osobama s invaliditetom a osobito osobama s intelektualnim teškoćama previše poznato zvuči stigma, “Brak, to se ne smije dogoditi!” a da se ne upitamo, koliko smo i sami daleko od Nacionalnog zanosa deklarativnog očuvanja bračne zajednice od “bolesnih”!?

Nije dobro što se skromni postignuti rezultati temelje na angažmanu pojedinaca i manjih grupa, bilo u politici ili civilnom društvu, dok kao cjelokupna društvena zajednica ne možemo se pohvaliti napretkom položaja jedne od najranjivijih populacija.
Nadamo se da ćemo svakim danom stasati u sve značajnijeg partnera razvijene Europe (gdje se prosperitet jedne zemlje vrednuje količinom brige o vlastitim osobama s invaliditetom) a ne u problematičnu “koloniju”.

ČESTITAMO MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM !