Danas je u Hotelu Westin uz podršku UN programa za razvoj Hrvatska (UNPD) održan okrugli stol prilikom obljetnice 5 godina rada Instituta Pravobraniteljstva koji od samog početka vodi Pravobraniteljica Anka Slonjšak sa svojim timom.

Prigodnim pozdravnim govorom obratila nam se je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u kojem je istakla problematiku vezanu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.
Pozdravnim govorom, prisutnima također su se obratili, Luisa Vinton, koordinatorica UN i UNPD-a za Hrvatsku, Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica MSPM, te Vesna Škulić, povjerenica Predsjednika RH koja je pročitala pismo Predsjednika, koji iako je bilo već sve pripremljeno za njegov dolazak, nije došao (zbog važnijih poslova).
Istaknuli bi pozdravni govor Branka Hrvatina koji je odisao toplinom i shvaćanjem suštine problema a koji je osobama s invaliditetom i uzvanicima prezentiran oslobođen suhoparnih političkih fraza.
Putem video veze prisutnima se je obratio Shuaib Chalklen, Posebni izvjestitelj UN-a za pitanja invaliditeta a koji je između ostalog pohvalio rad pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom, jedinog u Europi kojem je na čelu osoba s invaliditetom i to žena.
U nastavku je Pravobraniteljica sažeto opisala rad Ureda, te je najavila panel diskusiju.

I kao što to gotovo uvijek biva kada se radi o “nevažnim” temama, po završetku svečanog dijela, prije panel diskusije kada se je iz operative, baze i prakse imalo što čuti, kada je i onim malima pružena prilika iznijeti niz angažmana Pravobraniteljstva i vezane problematike koji ukupno gledajući čine sukus tragičnog statusa osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, politička elita napušta dvoranu te je postalo irelevantno iznašati primjere a da od mjerodavnih nije više nikog bilo da ih čuju, pa makar i iz pristojnosti.
I kako je Pravobraniteljica u uvodnom dijelu ponovo, po ne znamo koji puta ponovila: Osobe s teškoćama danas su zaboravljene u hrvatskom društvu.
A vi procijenite zašto ?