aaa

Danas na kolegiju Udruge za promicanje inkluzije izvijestili smo o provedenoj roditeljskoj superviziji u 6 stambenih jedinica. Zajedno s prethodnim izvješćem, na području Zagreba u drugoj polovici 2013. godine obišli smo sveukupno 10 stanova organiziranog stanovanja uz podršku Udruge za promicanje inkluzije .

Kako smo i u ranijem izvješću naglasili, tijekom supervizije upoznali smo osobe s intelektualnim i drugim teškoćama, bivše korisnike Centra Stančić, Caritasa te drugih institucionalnih domova socijalne skrbi. Također smo susreli osobe koje su gubitkom roditeljske skrbi našle ovdje svoj novi dom. A sreli smo i one, što nam je osobito drago koji su ovdje uplovili u bračnu luku…
Neki rade u tvrtkama, neki to baš i ne mogu, pa su vrijedni u kući, no prema mogućnostima pridonose boljitku svoje zajednice. Posebno su naglasili da ovdje imaju svoju privatnost i da sami određuju vlastiti dnevni raspored, te da su uključeni u radne aktivnosti koje ih ispunjavaju.

Ono što smo vidjeli i zatekli čini nas posebno sretnima i zadovoljnim i možemo reći da su europski trendovi u Udruzi za promicanje inkluzije u punome jeku.
Imamo potrebu naglasiti da se radi o izvještaju prvog obilaska stanova, tako jednim uvidom ne možem očekivati saznanja do u detalje.
Sa sigurnošću možemo ustvrditi da su stanari uistinu preporođeni životom u zajednici i da nitko ne pomišlja na povratak u instituciju.
Kako bi unaprijedili rad supervizije i ostvarili mogućnost obraćanja stanara u diskreciji, predložili smo u buduće  kratke intrevjue.

Istakli bi posebnu brigu o pojedincu koja se od osobnog usmjerenog planiranja brine o svakom detalju, od radnih obaveza, slobodnih aktivnosti, dogovaranja oko pripreme obroka i ostalih obaveza u kući do zdravstvenih evidencija kontrolnih pregleda, uzimanja lijekova… do omogućavanja razvijanja romantičnih veza, na svakom koraku može iščitati.

Pored svakodnevne podrške kroz zapošljavanje, aktivnosti i slobodno vrijeme…, saznajemo, osobe su imale i mogućnost izbora mjesta stanovanja i sustanara. Isto tako razvijaju i njeguju odnose s obiteljima i prijateljima, te primaju usluge i podršku primjerene njihovoj dobi.
Iz ovoga što smo vidjeli, zaključujemo da Udruga za promicanje inkluzije izuzetno kvalitetno obavlja veoma human i složen a ponekad i vrlo težak posao za koji se u javnosti premalo čuje.

Prioritet je uključiti se u nepravedni medijski prostor politike, sporta i žutila kako bi se upoznavala i objektivno informirala javnost, pridružujući se globalnim tokovima kao što i priliči članici Europske unije u kojoj se prosperitet jedne zemlje mjeri iskazanom brigom o osobama s invaliditetom.
A tu držimo bitnim da se politika smjelije uključi i podrži ovaj strateški projekt, koji kroz svoj medijski kanal itekako može promovirati.