Najbolji prijatelji (Best Buddies International) je neprofitna organizacija sa središtem u Americi a koja uspostavlja globalni volonterski pokret stvaranjem mogućnosti “jedan na jedan” prijateljstva, integriranog zapošljavanja i razvoja podrške za osobe s intelektualnim i drugim teškoćama u suradnji sa osobama bez teškoća.
Best Buddies International ® ovih dana slave 25. godina rada.

Slijedom globalnog procesa a u Hrvatskoj projektom Transformacije i deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi i ne samo njih, već i izvlačenjem osoba s intelektualnim teškoćama iz zatvorenih domova institucije obitelji, te suvremenim i progresivnim kretanjima u odnosu prema ovim zaboravljenim ljudima, ovo je krasan primjer, uvjereni smo i poticaj europskoj Hrvatskoj kao jedan od izvrsnih načina integracije u zajednici.

Najbolji prijatelji je Globalan projekt u svih 50 država SAD i 50 država širom svijeta kojim obuhvaća gotovo 800.000 osoba s doprinosom većim od 168 milijuna dolara.

U prošlosti, osobe s intelektualnim teškoćama nisu imali priliku imati prijatelje izvan svoje okoline.
Bez ljubavi, podrške i prijatelja, naš život će biti prazan – osobe s intelektualnim teškoćama bile su prisiljene živjeti u cijeloj povijesti bez prijatelja izvan zatvorenog kruga u kojem su boravili.

Najbolji Prijatelji je jedina organizacija u SAD-u i širom svijeta usmjeren isključivo na poboljšanje života osoba s intelektualnim teškoćama kroz “jedan na jedan” prijateljstva s osobama bez invaliditeta.

Najbolji Prijatelji, prijateljstvom stvaraju kulturu prihvaćanja i pripadnosti za osobe s intelektualnim teškoćama u školama i zajednicama u svakoj regiji u zemlji.
Najbolji Prijatelji podupire integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu kroz podršku zapošljavanja.
Ovaj projekt prati zaštićeni e-mail. E-Buddies je zabavan i siguran način stjecanja novog prijatelja u sigurnom online okruženju, te je dostupan svakome tko ima e-mail adresu.

Rezultati nacionalne ankete SAD ukazuju da svatko tko je imao priliku da bude dio projekta “Najbolji Prijatelji” zadivljen je snagom “jedan na jedan” prijateljstva.
90% sudionika uživalo je u projektu Najbolji Prijatelji a iskustvo će preporučiti drugima.
U prosjeku, 80% fakulteta i srednjih škola izdalo je izvješće a ovo je rezultat iskustva studenata s projektom “Najbolji prijatelji”:

– Imaju pozitivniji stav o ljudima s intelektualnim invaliditetom.
– Stekli su bolje razumijevanje izazova u suočavaju sa osobe s intelektualnim teškoćama u svojim školama i zajednicama.
– Čvrsto žele podržavati osobe s invaliditetom koje žive u njihovu susjedstvu.
– Svoje živote su u mnogome upotpunili družeći sa prijateljima s intelektualnim teškoćama.
– Oni žele da njihova djeca idu u školu i s djecom koja imaju intelektualne teškoće.
– Postali su svjesniji mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama za zaposlenjem i samostalnim životom u zajednici.
– Više od osam, od deset Prijatelja upućuju na to da su u potpunosti uživali u svojim prijateljstvima na fakultetima i u srednjim školama, te će preporučiti program i drugima u zajednici.


Dođite u naš i vaš Klub i upoznajte prijatelje koji će vam u današnje vrijeme predstavljati pravo osvježenje. S nekim ćete se uvijek više sprijateljiti. Pođite u šetnju, na kavu … ili kino. Poslije tih susreta jamčimo, biti ćemo svi skupa bogatiji i sretniji, gradeći jedno tolerantnije i bolje društvo.