10. i 11. listopada u organizaciji Udruge za samozastupanje u hotelu Dubrovnik održana je 4. konferencija hrvatskih samozastupnika. Iz 15. hrvatskih gradova uključenih u Mrežu samozastupnika na Konferenciju je stiglo stotinjak samozastupnika.
Ovogodišnja Konferencija nosi naziv: Neovisan život i uključenost u zajednicu: Poštujte nas i budite nam podrška!”
Posebno bi naglasili, po prvi puta nazočnost samozastupnika koji su jednim od najvažnijih strateških projekata resornog Ministarstva i donacijom Instituta Otvoreno društvo,  kroz transformaciju i deinstitucionalizaciju domova socijalne skrbi nedavno napustili ustanove – centre za rehabilitaciju Zagreb i Stančić te Ozalj.

Od 28 samozastupnika iz Prve službe stanovanja CZR Stančić i Udruge AmoReVera, koliko ih dolazi u Klub, samozastupnik Mladen Duka iz Prve službe izabran je glasovima većine samozastupnika iz Dugog Sela za ovogodišnjeg predstavnika na 4. konferenciji.
Mladenova tema bila je izlazak iz institucije. U instituciji Mladen nije mogao određivati osnovne stvari o sebi a koje su nama u zajednici posve uobičajene.
Tako nije nikada imao prilike odlućiti,  što će i kada jesti, kada će ustati, što obući … U instituciji kupanje je bilo samo četvrtkom a skidali bi se svi zajedno, bez poštovanja osobne intime. Jednom riječju, drugi su odlučivali o svemu, od ustajanja … do odlaska na spavanje.
I dok se iz institucije u grad odlazilo u iznimnim prilikama, životom u zajednici Mladen u dva koraka može promijeniti svoje okruženje, bilo da je riječ o odlasku u trgovinu, na kavu, posjet prijateljima, odlasku na izlet …
Danas Mladen odlučuje o izboru i načinu svoga životu kao svaki slobodan građanin ove zemlje.

Zajedničku izjavu hrvatskih samozastupnika možete pročitati ovdje.

Samozastupnika iz Dugog Sela Mladena Duku zanimalo je: Zašto na Konferenciju nisu došli predsjednik Josipović i ministrica Opačić, iako su bili pozvani?
Samozastupnik Duka samo se je želio fotografirati sa svojim Predsjednikom ili Ministricom!