[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” background_color=”#f9f9f9″ css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Film “Budunost” je kratak filmski uradak koji je grupa samozastupnika iz Dugog Sela izradila kroz stečena iskustva na edukaciji videoaktivizma, samozastupnika iz cijele Hrvatske. Film smo predstavili javnosti na 5. Konferenciji hrvatskih samozastupnika!
cooperation
Ovaj životni film prikazuje borbu naše samozastupnice Jasne za ostanak u vlastitoj kući, naspram sustavom ponuđenih opcija institucionalizacije ili udomiteljske obitelji a kao osnovu za široku temu rasprave o trnovitom putu povratka oduzetih ljudskih prava osobama s intelektualnim teškoćama … autizmom u Hrvatskoj.

Film prije svega prikazuje odlučnost Jasne u borbi s birokracijom, kojoj je prije 40 godina trebalo oko pet minuta da je liše poslovne sposobnosti, zgaze dostojanstvo i njezina ljudska prava!
Jasna je od rođenja u svom roditeljskom domu te još uvijek živi sa 84. godišnjom majkom i obavlja gotovo sve kućanske i izvan kućanske poslove.

Danas kada želi vratiti poslovnu sposobnost kako bi mogla samostalno odlučivati o vlastitom životu i budućnosti, u zemlji potpisanih i ratificiranih konvencija … i povelja 21. stoljeća, mastodontska birokracija i dalje staje na put i uvjetuje proces trajanja od 5 godina …i trošak od 5.000,00 kuna!

U daljnjem radu kroz foto grupu AmoReVere prezentirati ćemo slične životne filmove koji promiću ljudska prava osoba s intelektualnim teškoćama … autizmom i zagovaraju život ovih ljudi u zajednici u njihovoj prirodnoj sredini!