Kao i od samog osnutka Udruge u izvrsnom raspoloženju, pjesmom i plesom i ovu smo staru godinu ispratili te kao obitelj dočekali i ove godine Novu – 2016!
Svi dosadašnji dočeci bili su po nečem dobrom pamtljivi, pa tako i ovogodišnji po izuzetnom raspoloženju naših članova.
I dok su Jasna i Ratka bile su u svom ritmu, Marijana je ustala iz kolica u želji za plesom a Kristina je uz ples stizala promatrati da li nekom na stolu nešto nedostaje! Mirjana* se je posebno dobro zabavila a Marina, naša vjerna članica od početka, po prvi je puta doček sa svojom obitelji kada joj mama dolazi iz Njemačke, zamijenila dočekom u drugoj svojoj obitelji, dok je Branimir sve to budnim okom pratio i … nije ostao gladan!

Nažalost, ovo je i prvi doček na kojem nisu prisustvovali korisnici CZR Stančić, zaslugom istih činovnika koji su i prije godinu dana ispriječili se smislu i svrsi sastanaka samozastupnika našeg Kluba!
Ne bismo dalje o istoj priči i različitim izgovorima, već smatramo da nadasve vrijedna i u suvremenom svijetu provedena i u Hrvatskoj prijeko potrebna i neodloživa deinstitucionalizacija, znači prije svega izlazak iz institucijskog načina života kroz pružanje usluge u zajednici slobodnim ljudima!
Život kakvog svi mi uzimamo zdravo za gotovo a koji podrazumijeva slobodu i samoodređenje ovih osoba i u slobodi kretanja uz podršku, što ujedno znači i izgubljeni mandat nekih apsolutnih vladara i gospodara nad građanima Republike Hrvatske s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama u zatvorenom okruženju!

* Mirjanu i preko tjedna dovozimo na sastanke samozastupnika u Udrugu te smo je i na doček doveli iz Doma za starije i nemoćne osobe, gdje je s 40. godina prije tri tjedna završila, zahvaljujući “visoko organiziranom i učinkovitom sustavu” Države potpisnice svih mogućih konvencija i deklaracija o pravima osoba s invaliditetom, nakon što joj je majka doživjela moždani udar!
U ovako neorganiziranom metežu kada nastupi hitnost, država ne pruža apsolutno NIŠTA!, Centar za socijalnu skrb sliježe ramenima a na vama je da pronađete među silnim odbijanjima, starački dom koji ŽELI primiti vašeg člana s intelektualnim teškoćama … autizmom, iz obitelji. Jer i za sve osposobljenu i univerzalnu udomiteljsku obitelj, kao jedinu oficijelnu opciju čeka se poznata birokratska procedura, zamolba, odobrenje, pronalazak obitelji … i dalje da ne pričamo! HOROR & STRAVA od sustava – “Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše”