Roditeljskim revoltom vezanim uz zadnje događanje na Goljaku i podrškom koja se pruža mami na hrabrom istupu u javnost s djelićem onoga što se događa iza zidova neprikosnovenih institucija, potaknuto je okupljanje iskonskog roditeljstva lišenog straha i kalkulacija, gdje se logikom srca na prvo mjesto stavlja zaštita djece s teškoćama i njihovih esencijalnih prava temeljenih na potpisanim međunarodnim dokumentima i Ustavu RH.

[vc_separator type=”normal” color=”#1fdb06″ thickness=”1″][vc_column_text]

Nakon što su institucije odradile svoj posao na način da (kao i uvijek) nije ustanovljeno nikakvo kazneno djelo sestre-zlostavljačice s Goljaka a majka i njena istina trebale su biti izložene javnoj osudi a još više kao upozorenje drugima koji pokušaju sličnim putima oskvrnuti nedodirljive i sa svih strana zaštićene naše mastodontske institucije.
Kritična masa je postignuta i roditelji su se punim pravom digli u zaštitu ne samo ove hrabre mame već i u zaštitu vlastite djece koja su godinama izložena samovolji slobodnih procjena i oskudne odgovornosti te bez ikakve kontrole i bilo kakvih mogućnosti preispitivanja kvalitete rada i poduzimanja eventualnih sankcija pošto je prešutno poznato kako i na koji način se u najvećem broju institucija radi.
Protestno okupljanje majki i očeva oko zlostavljane djece s teškoćama na Goljaku ma koliko ih bilo, poruka je sličnim institucijama da naši anđeli ovdje nisu sami i da o njima itekako budno brinemo i da njihova budućnost nije na prodaju, niti se njihove obitelji socijalnim davanjima može kupiti i usta im zatvoriti!

Ovaj bunt koji nije ofarban niti jednom političkom bojom, prije svega stremi poštivanju temeljnih ljudskih prava baziranim na prirođenom ljudskom dostojanstvu svakog čovjeka i stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti u skladu suvremenih zakona i dobrom praksom razvijenog svijeta te UN Konvencijom (CRPD) o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatski sabor davno ratificirao a koja nikada nije zaživjela tamo gdje joj je vrijeme i tamo gdje joj je mjesto!
Godinama se opstruira svako njezino provođenje te se pruža aktivan ili pasivan otpor kako bi se sačuvale stare uhodane navike loše prakse, koje zaista više nemaju mjesta u europskoj Hrvatskoj 21. stoljeća.

Dolazi vrijeme da i u ovom segmentu Hrvatska postane odgovorna članica EU koja provodi potpisane međunarodne dokumente kada niti bolnice, niti centri za rehabilitaciju … ne mogu biti više i dalje desetljećima skladišta živih ljudi, već je nužnost postaviti na zdrave temelje korektan odnos prema onima koji zahtijevaju posebne uvjete i složenu medicinsku skrb i provoditi transformaciju i deinstitucionalizaciju kroz pružanje usluge u zajednici ostalim članovima s teškoćama ovog našeg društva! Dakle, pri neusporedivo manjoj mogućnosti nemilih institucijskih događanja, jamčiti će se čovječni pristup i otvaranje potencijala jednakih mogućnosti u dostojanstvu (i na oku) zajednice.

Ovaj prosvjed je važan da se poimence prokažu i kazne zlostavljači naše djece ali važan je i kako ljaga ne bi pala na one koji vrijedno rade svoj posao.
Međutim, daleko najvažniji dobitak ovog skupa leži u probijanju zdravog roditeljskog instinkta preko svih barijera¸ stigme, poniženja i strahova koje su pred njihovom djecom i u njima godinama građeni! Formiranje novog nukleusa, od hrabrih, savjesnih i najpozvanijih zaštitnika elementarnih prava i ljudskog dostojanstva naših najranjivijih, od neprocjenjive je važnosti!!