I dok HRW šalje apele zbog kršenja ljudskih prava i CRPD-a, licemjerna EU nagrađuje!
Apsurd u trošenju ovih silnih milijuna je da i u ovom projektu zapravo sjede ljudi koji kao osobe ali i kao institucije pružaju snažan otpor i zapravo preziru istinsku deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama!
No,konačno će (valjda) 30 mjeseci biti za sok i grickalice u dnevnom centru za odrasle, da ih ne moraju sami si donositi (ili plaćati) dok prikraćuju vrijeme u dosadi.

Prenosimo članak iz Dugoselske kronike u cijelosti:

Obilježen Dan Centra Stančić prezentacijom novog projekta vrijednog 8,5 milijuna kuna
Povodom Dana Centra za rehabilitaciju „Stančić“u prisustvu zamjenice gradonačelnika Dugog Sela Jasminke Kokot Bambić, gradonačelnika Vrbovca Denisa Kralja, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nade Petković, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Vrbovec Irene Martak, predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marijane Kujundžić, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Marije Mustač te ostalih brojnih gostiju i suradnika održana je prezentacija projekta „Poboljšanje uvjeta za pružanje socijalnih usluga u zajednici / POSUZ“ vrijednog 8,5 milijuna kuna.

Radi se o projektu kojim se planira izgraditi i opremiti Dnevni centar Vrbovec, rekonstruirati Dnevni centar za ranu intervenciju i podršku djeci s teškoćama u razvoju Dugo Selo 1, rekonstruirati Dnevni centar za podršku korisnicima organiziranog stanovanja Dugo Selo 2 te rekonstruirati i opremiti Dnevni centar za korisnike organiziranog stanovanja Jelkovec. O ovom značajnom projektu sve nazočne je upoznala voditeljica projekta Jasna Lesički, naglasivši kako će istim ulaganjem njihove usluge biti podignute na novi, još kvalitetniji nivo, a i obuhvat broja djece s teškoćama u razvoju bit će povećan. Partneri na projektu su gradovi Dugo Selo i Vrbovec te centri za socijalnu skrb Dugo Selo i vrbovec. Projekt se financira se sredstvima Europske unije i trajat će 30 mjeseci. U Dugom Selu je planirano uređenje dva centra koja će biti locirana u poslovnim prostorima zgrade POS-a u Ulici M. Jurić Zagorke – Dnevni centar za radne aktivnosti odraslih koji će sadržavati široki spektar kreativnih radionica – od stolarske i računalne do radionice prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. U drugom centru – za ranu intervenciju i djecu s teškoćama u razvoju, bit će organiziran dnevni boravak za korisnike, uz pružanje usluga psihosocijalne podrške i integracije.

Ravnateljica Centra Stančić Sanjica Grbavac upoznala je prisutne sa aktualnim radom i aktivnostima Centra Stančić koji je osnovan 1956. godine. Centar skrbi o 432 korisnika djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom (intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama). U samom centru smješteno je 207 korisnika kojima je nužna dugotrajna njega i skrb. Centar također organizira socijalne usluge tjednog i privremenog smještaja te usluge u dislociranim jedinicama – jedinici organiziranog stanovanja s Dnevnim centrom u Dugom Selu gdje pružaju usluge organiziranog stanovanja u 12 stambenih jedinica, jedinici organiziranog stanovanja s Dnevnim centrom u Zagrebu/Jelkovec gdje pružaju usluge organiziranog stanovanja u 8 stambenih jedinica, Dnevni centar Dugo Selo u kojem pružaju usluge boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju te Dnevni centar Vrbovec u kojem pružaju socijalne usluge boravka, psihosocijalne podrške, usluge savjetovanja i pomaganja te usluge psihosocijalne podrške udomiteljima i njihovim korisnicima u Klubu Dubrava. Iako su i puno ranije pokrenuli aktivnosti u pružanju socijalnih usluga u zajednici, 2013. godine su još više intenzivirali kada su osnovali prvu službu stanovanja 41 korisnika i 12 stambenih jedinica te organizirali dnevni centar u Dugom Selu. Od tada njihov rad na deinstitucionalizaciji se proširuje, nadograđuje i unapređuje. Ravnateljica se pri tome zahvalila svima koji ih na tom putu podržavaju te surađuju sa Centrom od gradova Dugo Selo, Vrbovec, Zagreb, općine Brckovljani, Zagrebačke županiji do mnogih drugih.

Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić izrazila je zadovoljstvo participiranjem Grada Dugog Sela kao partnera u ovom hvalevrijednom projektu poručivši kako će Grad učiniti sve da se projekt u potpunosti realizira, uz svu potrebnu podršku i pomoć.