“U organizaciji ENILA i Udruge za samozastupanje u srijedu je održan okrugli stol o procesu deinstitucionalizacije u RH i europskom stupu socijalnih prava.
Brojne izvrsne prezentacije i rasprave još jednom su potvrdile da unutar akademske zajednice i nevladinih organizacija postoji snažno protivljenje planu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da se nastavak procesa deinstitucionalizacije bazira na većem smještaju odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u udomiteljske obitelji i obiteljske domove.” UZS.


Nažalost, AmoReVera nije se mogla odazvati tom zanimljivom i važnom događanju, pa ovim putem ukratko prenosimo svoje viđenje Vladinog prijedloga da se pod krinkom deinstitucionalizacije progura u civiliziranom svijetu neviđena ideja udomljavanja odraslih osoba s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama u udomiteljskim obiteljima. Isto tako želimo skrenuti pažnju na neprimjereno postupanje EU pri raspodjeli sredstava europskih fondova namijenjenih spomenutoj populaciji, gdje od takve pragmatičnosti zapravo stradavaju upravo najranjiviji.

Dakle, smještaj odraslih osoba s invaliditetom u udomiteljske obitelji u svom startu je gaženje temeljnog ljudskog dostojanstva a pri prisutnoj društvenoj svijesti itekako je ogroman rizik njezine zloupotrebe!
Uostalom jednako kao i u domovima socijalne skrbi a čije se neprihvatljivo ponašanje kroz ministarstvo jednostrukim ili dvostrukim kriterijima permanentno štiti!
Uistinu je tužno promatrati kako uz jasne i neprihvatljive stavove aktualne hrvatske Vlade i njezinu “deinstitucionalizaciju”, EU izdvaja velik novac za institucije socijalne skrbi i izgradnju njihovih dnevnih centara (a nakon kojih će naša djeca završavati u institucijama ili u udomiteljskim obiteljima) a koje (čast iznimkama) manevrom dvostrukih kriterija ispunjavaju svoj cilj – jednog dana one “odbjegle”, iz zajednice vratiti u institucije!

Svježi primjer je projekt od 8.500.000,00 kuna koji provodi “CZR” Stančić, gdje nema ni spomena o nekakvom reciprocitetu između izgradnje dnevnih centara (za dc Jelkovec nakon godinu dana po drugi puta se novac traži za istu stvar jer je kontrolu nad trošenjem novca EU povjerila našim “stručnjacima”!?) i otvaranja NOVIH stambenih zajednica organiziranog stanovanja! Jer kuda poslije?
I dok je spomenuti iznos ekvivalent vrijednosti najmanje 20 stanova, za organizirano stanovanje “Stančić” neće nabaviti niti jedan!
Već naprotiv, otvoreno rade na učvršćivanju institucionalizacije te između ostalog osnivaju volonterski centar kako bi se korisnicima pomagalo pri šetnji unutar kruga institucije ograđene žicom!

Dakle, pored trošenja ogromnog Europskog novca, našoj djeci sve sigurnije se i dalje smiješe institucije ili udomiteljske obitelji!