Volonteri su istaknuti i plemeniti pojedinci koji svojim predanim radom i odricanjem od svog slobodnog vremena svesrdno pomažu Udrugu.

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Volonter se u pravilu može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoja vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć.

Volonterkama zakon daje prava kojima ih se nastoji zaštititi od iskorištavanja, ali im propisuje i nekoliko pratećih obveza kojima se nastoji osigurati dobrobit organizatora i korisnika volontiranja. Više o njima možete doznati na orijentacijskoj radionici za volonterke, u uredu VCZ-a ili na Besplatnom volonterskom telefonu.

Volonteri za svoj rad ne dobivaju novčanu nagradu ili imovinski korist, ali imaju pravo na naknadu troškova koji su nastali tijekom njihovog volontiranja i uz njega su vezani.

Jednom godišnje Vlada Republike Hrvatske dodjeljuje Državnu nagradu za volontiranje, pri čemu odabire po jednog volontera i organizatora volontiranja koji su svojim radom dali poseban doprinos volonterstvu u protekloj godini.

Pravila ponašanja, načela i etičke standarde volontera propisuje Etički kodeks volontera, kojeg se svaki volonter dužan pridržavati prilikom volontiranja.

Više o pravima i obvezama volonterki te procedurama vezanim uz volontiranje možete pročitati i na internetskoj stranici volontiram.info. Isto tako tamo možete preuzeti neke korisne dokumente poput etičkog kodeksa, primjera ugovora o volontiranju ili volonterske knjižice.