01. studenog 2014. krenuo je nastavak projekta Kluba samozastupnika, uz financijsku potporu fondacije Instituta otvoreno društvo  te Grada Dugo Selo koji nam financira najam prostora i dio režija. Projekt u trajanju od 12. mjeseci, osim sastanaka samozastupnika, radnih aktivnosti, druženja. interakcije sa zajednicom, izleta i uz to popratnih troškova te registracije autobusa, donosi nam nužnu opremu i  neke od novina koje ćemo vam tijekom provođenja projekta s posebnim zadovoljstvom i otkriti.

Institut Otvoreno društvo

Udruga AmoReVera je 13. studenog 2013. potpisala s Institutom Otvoreno društvo Ugovor o financiranju projekta “Roditeljska supervizija i Klub inkluzivnog prijateljstva” a koji će se odvijati u suradnji s Prvom službom stanovanja CZR Stančić i Udruge za promicanje inkluzije kroz sastanke samozastupnika, supervizije stanova organiziranog stanovanjadruženja, izlete i ostale aktivnosti prema integraciji osoba s intelektualnim i drugim teškoćama u zajednici.

Ponosni smo na ovo priznanje, kojim s dodatnim motivom i energijom pridonosimo stvaranju uvjeta za kvalitetan život i stanovanje u zajednici koje ljudima s intelektualnim i drugim teškoćama vraća dostojanstvo i pruža mogućnost izbora i načina života.

Potpisivanje Ugovora

Da podsjetimo, Institut Otvoreno društvo i Ministarstvo socijalne politike i mladih u svibnju su potpisali Ugovor o financiranju projekta “Transformacija Centra Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb” vrijedan 3,5 milijuna dolara. Transformacija i deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva, kojim se žele poboljšati kvaliteta usluga i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama. Više …

Prema planu međusobne suradnje 10. 04. 2013. s Udrugom za promicanje inkluzije zpoćeli smo projekt roditeljske supervizije. Plan obuhvaća 20 stanova u Zagrebu, gdje u organiziranom stanovanju uz podršku boravi 60 osoba a koje će obići roditelji Udruge AmoReVera.
Supervizija je kreativni prostor pružatelja podrške u kojem supervizor potiče na kreativnost i smjelost, te zapaža procese koji se odvijaju u susretu s klijentom. U superviziji također treba omogućiti klijentu da otkrije svoju snagu i svoje resurse. Zadatak supervizora treba biti da stvori prostor u kojem pružatelj podrške preispituje, korigira, postavlja pitanja, a prije svega problematizira u datim okvirima, tvrdnjama i istinama.
Roditeljska supervizija kao oblik podrške profesionalcima u području pružanja psiho-socio-pedagoške pomoći, jedan je od načina zaštite mentalnog zdravlja koja poboljšava kvalitetu usluga koje se pružaju korisnicima.

Na sastanku

Na inicijativu Udruge AmoReVera i Udruge za promicanje inkluzije 29. kolovoza 2013. održali smo sastanak o ideji projekta “Kluba inkluzivnog prijateljstva”, vezano za suradnju Udruge AmoReVera i Prve službe stanovanja CZR Stančić.

Sastanak je održan u nazočnosti Judith Klein – direktorice Open Society Mental Health lnitiative koja u 13 zemalja srednje i jugoistočne Europe daje potporu projektima vezanim za mentalno zdravlje, prof.dr.sc. Borke Teodorović – predsjednice Udruge za promicanje inkluzije i ključne stručnjakinje za transformaciju ustanova u Hrvatskoj, prof. Slavenke Martinović – voditeljice Stručnog razvojnog sektora Udruge za promicanje inkluzije, Martine Klisović – voditeljice Organiziranog stanovanja uz podršku Udruge za promicanje inkluzije, Sanjice Grbavac – ravnateljice Centra za rehabilitaciju Stančić, Branke Seke – voditeljice Inkluzije Stančić i predstavnika Udruge AmoReVera.

Započetim prvim dijelom deinstitucionalizacije gotovo četrdeset korisnika Centra za rehabilitaciju Stančić je programom “Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb” smješteno u stambene jedinice organiziranog stanovanja uz podršku u Dugom Selu.

Na sastanku

Prihvatiti ove ljude kao prijatelje, kao jednako vrijedne građane i susjede, težnja je nadolazećeg vremena.
Zalažemo se da promjene počinju našim primjerom, od nas koji pomažemo i skrbimo o osobama s intelektualnim teškoćama i kojima je cilj integracija tih ljudi u zajednicu.

Prijedlog AmoReVere da suradnju sa budućim prijateljima, susjedima i stanarima organiziranog stanovanja uz podršku u Dugom Selu, baziramo na zajedničkom interesu odraslih dobnih skupina, osoba s intelektualnim teškoćama, bez obzira iz kojih smjerova dolazile.

Na sastanku

Suradnjom udruge AmoReVera i inkluzije Stančić, postigla bi se uravnoteženost roditeljske, izvaninstitucijske topline i iskustva struke. Gledamo to kao izazov međusobnog nadopunjavanja i korektiva, stvaranjem novih vrijednosti na dobrobit kvalitetnije skrbi svih naših korisnika i njihovog bržeg uklapanja u društvo.

Roditeljska građanska inicijativa ima vrlo važnu ulogu spone na putu deinstitucionalizacije i povezivanja s lokalnom zajednicom u svrhu daljnje integracije. Ovdje smo kao najbliži predstavnici društva s ciljem da pomognemo našim novim sugrađanima, da se što prije i što bezbolnije uklope u novu sredinu koju također treba pripremati na nove ljude, na nove susjede.

Planirana suradnja, može postati primjer i ostalima, kako ubrzati deinstitucionalizaciju prihvaćanjem prijatelja iz institucija, raširenih ruku.

Gospođa Judith Klein i predstavnici Udruge za promicanje inkluzije nakon sastanka uputili su se u obilazak Inkluzije Stančić, dok će AmoReVera sa svojim korisnicima učiniti to u narednim danima.

ICT-AAC (http://usluge.ict-aac.hr/sveucilisni/index.php/roditeljske-udruge) sinergijom četiri fakulteta i građanska inicijativa objedinjuje relevantne sudionike i suradnike prezentirajući projekt javnosti.
 

ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama

Suradnja Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta (ERF), Grafičkog fakulteta (GF)i Filozofskog fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu i građanska inicijativa na projektu “ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama” s ciljem:

  • Uspostavljanje multidisciplinarne suradnje iz područja elektrotehnike, računarstva, logopedije, edukacije i rehabilitacije, psihologije i grafičke tehnologije na istraživanju i rješavanju složenih problema potpomognute komunikacije zasnovane na informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (ICT) za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.
  • Mobilizacija istraživačkih resursa i ojačavanje istraživačkih kapaciteta četiri sastavnice Sveučilišta.
  • Razvoj modela komunikacije simbolima zasnovane na ICT-u i prijedlog tehnološke platforme za razvoj usluga e-inkluzije.

Voditeljica ovog projekta je znanstvenik i profesor sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) prof.dr.sc. Željka Car.
U razvoj ovog vrijednog projekta Udruga AmoReVera je uključena radom koji će prezentirati na Međunarodnoj konferenciji KES-AMSTA 2012 .

 

Projekt “Tamna soba” u suradnji s Tiflološkim muzejem

Na putu razvitka “Govornika” uspostavili smo suradnju s Tiflološkim muzejem i realizirali zajednički projekt “Tamna soba”.

Kako postajemo svakim danom sve više dio Europe gdje se prosperitet jedne zemlje vrednuje količinom brige o vlastitim invalidima a na tragu i u definiciji UN-ove konvencije o pravima invalida koju je naša Vlada potpisala a Hrvatski sabor ratificirao, prvo mjesto zauzima komunikacija:

/»Komunikacija« uključuje jezike, prikazivanje teksta, Brailleovo pismo, taktilnu komunikaciju, uvećani tisak, dostupne multimedijalne sadržaje, kao i pisani oblik istih, zvučne zapise, obični jezik, osobne čitače i augmentativne i alternativne oblike, sredstva i formate komunikacije, uključujući dostupnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju./

Sukladno UN. konvenciji a na tragu inovativnog pristupa informatičko komunikacijske tehnologije u korist invalidnih osoba na prijedlog Tiflološkog muzeja u Zagrebu pristupili smo zajedničkom pilot projektu Tamne sobe.

Cilj navedenog projekta je augmentativnim, alternativno komunikacijskim (AAC) i interaktivnim pristupom uz pomoć prvog hrvatskog AAC informatičkog “Govornika” i ekrana osjetljivog na dodir omogućiti posjetiocima s komunikacijskim poteškoćama da nakon prolaska kroz “Tamnu sobu” na licu mjesta iskažu svoje impresije, dojmove i postave pitanja vezana uz istu.

Daljnjim razvitkom suradnje plan nam je realizirati mogućnost AAC softvera cijelog muzeja sa svim popratnim sadržajima i na isti način.

Ovo je svijetli primjer inovativnog i proeuropskog pristupa svojim posjetiocima s komunikacijskim poteškoćama ostalim muzejima i šire!

 

LADO u svibnju održava humanitarni koncert za AmoReVeru.

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO u najljepše godišnje doba dolazi nam u Dugo Selo, gdje će i održati humanitarni i reprezentativni koncert.

Ovaj impresivni i nezaobilazni kulturni događaj održati će se 16. svibnja 2012. u Gradskoj sportskoj dvorani s početkom u 20 sati.

Koncert je posvećen promicanju novog pristupa prema osobama s intelektualnim poteškoćama koji se temelje na poštivanju prirođenog ljudskog dostojanstva svakog čovjeka, baziranom na stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti. Prihod od koncerta namijenjen je ciljevima Udruge AmoReVera.

Programima potpore želimo omogućiti stanovanje i pomoć za život u zajednici uz podršku, koji ljudima s invaliditetom daju stvarnu mogućnost izbora i načina života.

Zahvaljujemo Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO na odobrenom humanitarnom i reprezentativnom koncertu.

Udruga AmoReVera

 

Prvi interaktivni AAC govornik na hrvatskom iz AmoReVere

Iz udruge Amo Re Vera, put našeg govornog područja krenuo je JA-KOM, prvi portal augmentativne i alternativne komunikacije (AAC) sa govornikom na hrvatskom jeziku.

JA–KOM pokušava dati svoj doprinos u nadoknadi privremeno ili trajno umanjenih vrijednosti osoba s teškim i ekspresivnim komunikacijskim poremećajima kod autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, teškoća u razvoju, apraksije, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga.

Augmentativno “slikama koje govore” uspostavlja se alternativna komunikacija kod dijela spomenute populacije.

Ovaj nukleus kao prvi i besplatni AAC interaktivni portal ima namjeru na širem govornom području pokrenuti informatičku tehnologiju i struku u konkretnom smjeru i na korist osoba s komunikacijskim poteškoćama.

Prednost ovakovog načina informatičkog AAC komuniciranja je direktno i jednostavno posluživanje, dok kod inozemnih aplikacija potrebno je izdvojiti novčana sredstva i uložiti poprilično truda i znanja za uporabnost iste na materinjem jeziku.

Ova aplikacija može se koristiti na svim otvorenim i zatvorenim operativnim (Windows, Android, Linux, Apple…) sustavima, za razliku od instalacijskih aplikacija koje se izrađuju svaka u svom zatvorenom komercijalnom operativnom sustavu. Audio snimka ovog portala snimana je u tonskom studiju Red Reccord Vocal i podržavaju je sljedeći preglednici: Internet explorer, Firefox4, Chrome8 i Opera11. Sa gotovo svakog računala, laptopa, tableta ili mobitela koje ima pristup Internetu, “JA – KOM” je moguće pokrenuti.

Portal JA – KOM nastao je entuzijazmom, dugogodišnjem roditeljskim iskustvom i željom da pomognem sinu s autizmom, te da se populaciji s poteškoćama u komunikaciji i u Hrvatskoj informatizacijom počinje javno izlaziti u susret. Ovo je sam početak pred kojem je budućnost nadograđivati se i granati u gotovo bezgraničnim komunikacijskim temama, smjerovima i razinama.

Danas je “tablet” tehnologija toliko dostupna da niti jedna osoba, koja je u stanju služiti se spomenutim uređajem, ne bi smjela ostati komunikacijski inferiorna.

Za sve nejasnoće izvolite se obratiti ovdje.

 

Program “Druženje kroz rad”

Program  “Druženje kroz rad”  za mlade i odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama namijenjen je osobama koje su navršile 18 godina i usmjeren je prema zadovoljavanju njihovih specifičnih potreba uvjetovanih dobi, vrstom i stupnjem poteškoća u komunikaciji.

Povezivanjem rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti i sadržaja socijalnog karaktera, temelji se na individualnim specifičnostima korisnika .

U program osim materijalnog dijela, uključujemo besplatne ljudske resurse:  pomoć roditelja, pomoć volontera, pomoć stručnjaka iz ustanove Dnevnog centra Stančić, pomoć socijalne radnice i druge.

Program će se odvijati u slobodnim terminima Dnevnog centra stančić, utorkom i četvrtkom od 14 do18 sati.

Rehabilitacijsko – terapeutske aktivnosti razvijaju motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje, smanjuju negativne učinke simptoma oštećenja,  potiču socijalizaciju kod korisnika a ostvaruju se kroz:

1. radionicu za samostalni život

   • Briga o sebi ( higijena, zdravlje, prehrana, oblačenje)
   • Održavanje prostora
   • Briga o bilju s osnovama botanike
   • Mali tečaj kulinarstva

2. likovnu radionicu

   • izradu slika u raznim tehnikama
   • oslikavanje pamučnih majica, platnenih torbica i svile
   • izradu sitnih ukrasnih predmeta za blagdane.

3. radionicu ručnog rada

   • izradu rukom rađenih predmeta
   • filcanje vune, šivanje i vezenje upotrebnih i ukrasnih predmeta

4. radionicu keramike

   • oblikovanje u glini,  pečenje
   • oslikavanje bojama
   • glaziranje

5. glazbenu radionicu

   • ritmičke igre
   • grupno jednoglasno pjevanje
   • samostalno pjevanje

6. Rekreativnu radionicu radionicu, za vrijeme kada to dopuštaju vremenski uvjeti organiziraju se aktivnosti u parku preko puta Udruge, kako bi se naši korisnici rekreirali.

7. Sadržaji socijalnog karaktera razvijaju socijalizaciju i integraciju, a obuhvaćaju

   • Proslave rođendana
   • Obilježavanje svetkovina i tradicijskih događanja
   • Organiziranje izložbi radova nastalih kroz svakodnevne aktivnosti
   • Sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu grada
   • Izleti u prirodu

8. Suradnja s roditeljima

    • Roditeljske sastanke koji, pored tehničkih informacija, sadrže i predavanja za roditelje sa stručnim temama
    • Posjeti roditeljskom domu korisnika
    • Suradnja sa Centrima za socijalnu skrb. Program je u tijeku!