E pomagala

Ovo je jedan mali dio u svijetu prihvaćenih suvremenih komunikacijskih pomagala koja želimo aktivno uvesti u programe naše Udruge.

Ponuda uređaja je golema. Od džepnih, stolnih, pokretanih nogama, udisajem i izdisajem do onih pokretanih pogledom. Raspon cijena je od bagatelnih do izuzetno skupih uređaja.

_______________________________________

Kako tehnologija iz dana u dan napreduje a uređaji o kojima smo nekada mogli sanjati, masovnom proizvodnjom postaju dostupni širokom puku. Tako se je dogodilo i s AAC uređajima. Nekada izuzetno skupi ECO2 i slični uređaji (iskreno rečeno još uvijek u mnogo segmenata nezamjenjivi) s cijenom od 5.000 eura pa na više danas su ih tehnologijom dostigli, cijenom izuzetno dostupni “tablet” uređaji.

Skuplju inačicu tablet uređaja proizvodi tvrtka Apple pod nazivom iPad. Cijena im se kreče od 3.500,00 – 6.000,00 kuna i kompatibilna im je najopširnija AAC aplikacija Proloquo2Go. Tu su  još:  iCommunicate, Tap to talk, iConverse, Grace, AutismExpres…

Jeftiniju inačicu tablet uređaja proizvode tvrtke Kine, Koreje i drugih istočnih zemalja. Ti uređaji sustižu kvalitetom skuplju inačicu. Cijena im je od 500,00 – 2.000,00 kuna.

Android operativni sustav koji koriste dostupniji tableti, svakog dana je kompatibilan sa novim aplikacijama. Vrlo dobra aplikacija Tap to talk, prvotno viđena samo na Apple tabletima danas postoji u Android sustavu a možete je besplatno snimiti  ovdje.

Čak i Apple kritičar John Gruber je rekao: Ipad nije bio dizajniran da pomogne autističnoj djeci ali ovi rezultati su čudesni.

Većina spomenutih AAC programa može se aplicirati i na pojedine mobilne uređaje koji netom postaju elektronska AAC pomagala.

_______________________________________