Svako dijete mijenja obitelj, te je izazov za sestre i braću.

Naša djeca sada moraju  prihvatiti činjenicu  da je stigao  novi član obitelji  i, štoviše, da je ta beba, “posebna” da je različita, i jedna od onih koja zahtijeva više njege. Što ćemo prirodnije pristupiti situaciji, lakše će nam biti.

Djeca će učiti od nas. Dajte svojoj djeci što više informacija o  djeci s intelektualnim i komunikacijskim poteškoćama, odnosno onoliko koliko oni žele. Ukoliko ste sami  zbunjeni i ne znate točno kako im to objasniti , možete koristiti slikovnicu. Oslonite se i na zdravi osjećaj djece!

Naravno, veliku ulogu u prihvaćanju činjenice igra i starost djeteta. Starija djeca će lakše razumjeti. Mlađoj djeci je dovoljno objašnjenje, da dijete uči sporije i iz tog razloga treba više vremena i pomoći nego druga djeca.

Prirodno i očito

Što ćete se prirodnije ponašati prema djetetu, to će ga prirodnije i prihvatiti. To je temelj pozitivnog odnosa između braće i sestara. Uvijek je iznenađujuće i to kako djeca prihvate ne samo djecu braće i sestre s invaliditetom, već i ostale osobe s invaliditetom. Otvoreni su i bez predrasuda.

Naravno, ponekad će se kod starije braće i sestre pojaviti osjećaj ljubomore iz razloga što će od sada morati dijeliti vaše vrijeme i pažnju. No svako dijete želi svog roditelji samo za sebe. Novorođenče uzima majci jako puno vremena, No dijete s invaliditetom uzima puno više vremena nego djeca bez invaliditeta. I što je dijete mlađe, to će teže razumjeti.

Ne ustručavajte se prihvatiti pomoć

Kako bi zadovoljili sve potrebe djece, molimo da se ne ustručavate prihvatiti pomoć rodbine i prijatelja. Podršku nude i razne ustanove čije djelatnosti imaju zakonsko pravo.

Također postoji mogućnost da se o vašem djetetu brine stručna osoba sa odgovarajućim kvalifikacijama, kao i pravo na mjesto u vrtiću. Raspitajte se kod lokalnih službi, jer ćete na taj način stvoriti prostor za sebe, za svoju drugu djecu i na koncu i za svoje dijete s teškoćama u razvoju.

Vrlo je važno za roditelje da ostanu objektivni, te da ne budu samo na strani jednog djeteta – posebno djeteta sa invaliditetom. To također znači da braća i sestre bez invaliditeta mogu izraziti negativne osjećaje prema djetetu s invaliditetom. Na primjer, dijete može biti ljuto ako mu se sruši kuća od lego kocaka ili mu je nestao omiljeni CD.

Braću i sestre ne smijete opteretiti zadacima

branimir velimir

Braći i sestrama ne smijete prenijeti zadatke i odgovornosti koje ne bi prenijeli kada ne bi imali dijete s poteškoćama.

Sva djeca imaju pravo na vlastito djetinjstvo i na vlastiti život. Kao što i vaše dijete s poteškoćama treba vašu pomoć, tako i druga djeca trebaju isto. Na njih također treba obraćati pozornost, pohvaliti ih i odavati priznanja kako bi što pozitivnije razvili samopoštovanje.

Za djecu s invaliditetom se nude razni seminari i vježbe, na kojima se mogu steći vrijedna iskustva, kao što i vi možete steći na raznim grupama potpore roditeljima.

Savršeni roditelji ne postoje

Mi svi želimo harmoničan obiteljski život, no tko je ikada čuo da to postoji. Savršeni roditelji ne postoje. Ako ćete i dalje biti otvoreni za svu svoju djecu, vidjeti ćete koliko koristi imaju djeca jedni od drugih.

Djedovi i bake su na početku također nesigurni

Bake i djedovi su jednako nesigurni ili sigurni, kao što to mogu biti roditelji. Imaju slične osjećaje kao i roditelji, što je razumljivo. Najčešće se radi o brizi za budućnost vlastitog djeteta.

Dragica Kostić kaže: “Do rođenja Lane nismo imali nikakvog iskustva s djecom s Downovim sindromom, čak ni predodžbu o tome. Čovjek ne može sakriti brigu, koliko će takvo dijete promijeniti život vlastitog djeteta. I kako će se tek razviti Lanin brat? Radi se o cijeloj obitelji.“

Renata Mezak, kod čije unuke je ustanovljen rijedak Agelman sindrom, kaže: “Naravno, na početku smo bili šokirani jer nismo znali što to znači za našu kćer i njenog supruga. Brinula sam se i osjećala potrebu podržati ih i pokazati im suosjećanje.”