Prenosimo odgovor sa fb, gospodinu Siniši Bosancu, članu tima facebook grupe Pomozimo djeci s invaliditetom, odnosno Inicijativi … na komentar, na naš članak “Što se babi snilo”.

Poštovani gospodine Bosanac,
da prvo jedno razjasnimo! Bez dvojbe podržali bi prosvjed motiviran nemarom i neizvjesnošću vlasti prema dosadašnjim polaznicima i njihovim asistentima u nastavi!
No, nezaustavljivim apetitom i bildanjem snage na konto senzibiliteta medija i nacije prema djeci s invaliditetom, isti je prerastao u nešto sasvim drugo.
Izgurati pošto, poto, gdje otvoreno govorite da vas ne zanima od kuda će se sredstva namaknuti (Hrvatska u živo – predstavnica iz Rijeke) – sustavno rješenje. Naravno, pokapajući druge!
I, što dalje?
Zaboravili ste još jednu sitnicu a to su individualno prilagođeni programi za veliki dio djece koje treba netko izraditi – i platiti! Te niz ostalih vezanih troškova. Znači još sredstava i još pokapanja!
HALO, ne uočavate i dalje nešto vrlo sebično?

Da li je vama u Inicijativi uopće poznato koliko grupacija iz domene invaliditeta u objektivno nepovoljnijem položaju, čeka sustavno rješenje?
Da li je vama u Inicijativi poznato koliki bi dio populacije s invaliditetom pjevao da ih u narednoj godini pripadne 50% više sredstava ..?

Kad ste se već obratili i u ime Inicijative, osjećamo potrebu ukazati na sljedeće:
Jedno trebate shvatiti a što niste shvatili od samog početka kada smo vas inicirali, da postoji red i da ostali, ne iz jedne, nego iz svih kategorija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom čekaju u tom redu. Kako se u ovom slučaju ne radi o beznačajnim, već o ogromnim sredstvima za sustavno rješenje koje tražite, praksa koju pokušavate započeti je zastrašujuća, jer ovakvim načinom, održivost svih ostalih projekata dovodi se u pitanje.

Na prvom vašem prosvjedu, na čelu “kobasice” zahtjeva bilo je povećanje satnice roditelja njegovatelja, znači povećanje “plaće” a ne ostvarivanja prava, makar za svoju, na bezbroj načina zakinutu djecu. Na prvom mjestu vi!
Četiri mjeseca kasnije, inscenirate gubitak statusa roditelja njegovatelja i organizirate drugi prosvjed, kojem su cilj opet ostvarivanje vaših prava a ne prava vaše djece!
Tražite više slobodnog vremena kroz povećanu satnicu boravka djece kod pružatelja socijalne usluge, bez gubitka statusa roditelja njegovatelja i ostalih primanja. Opet na prvom mjestu vi!

Kako imate vrlo visoko mišljenje o svojim radnim pothvatima, za vježbanje mišića našli ste se na krivom mjestu jer osim na kilometre ispisanog vam teksta i beskorisnog ukazivanja, o problemima veoma vama bliskim, ne usudite se niti “čmrgnuti”. Predlažemo da aktivnosti obogatite živim radom koji će vas zasigurno odvesti u pravom smjeru.

Tako za pošten trening, predlažemo Markov trg – Centar za autizam.
Pazite!
Borbu za ukidanje jedne škole i svih koji parazitiraju na njeno ime. Promjena koja za početak praktički ne zahtjeva sredstva, već zamjenu rukovodećeg tima i momčadi. I u autizmu čekaju sustavno rješenje ali za vježbu napravite prvo ovo i opravdajte svoj naziv!
Eee, da nije kalkulacija!
Pozdrav vama i vašim fanovima, posebno IN portalu, URIHU … (Kako im ide poso?)

Ps. Nešto osobno!
Kako ste vjerojatno i sami upućeni da u Hrvatskoj vrijeme užasno brzo prolazi a stvari užasno se sporo kreču, pitamo Vas gospodine Bosanac, razmišljate li o europskom standardu, sutra i Vašeg sina i o njegovom životu u zajednici nakon Vas, ako se hajdučkim nasrtajima isprazni kasa i zaustavi proces deinstitucionalizacije.
I na kraju, krivo uopće postavljate tezu o potrebi obrazovanja djece u redovnim školama kao budućim ljudima koji iz tog razloga neće biti isključeni iz zajednice. Podsjećamo da (valjda) gradimo društvo koje će prihvaćati ljude sa njihovim različitostima i sposobnostima i kojima neće biti prepreka uključivanju, njihove mogućnosti ili stupnjevi obrazovanja.

“SB. Odgovoriti cu vam samo na jedno. Nas roditelje ne zanima niti nas se tice od kud ce drzava skupiti sredstva za neku socijalnu uslugu. To je stvar drzave. Nas se tice da djeca dobiju socijalnu uslugu.”
 

Ono što su više puta izjavili i što ovu Grupu zanima, potvrdio je i g. Bosanac i smatramo da je to s njihove strane i s njihove točke gledišta kao Facebook grupe potpuno u redu.
Međutim, ako se netko želi predstaviti kao Inicijativa a time na nekakvim moralnim principima i u svom segmentu djelovanja smislena, socijalna skupina civilnog društva koja se bori za prava populacije s invaliditetom, tada je ovakav način poimanja kada se o milijardi kuna radi u potpunosti neprihvatljiv!

Više je nego jasno da neučinkovitost sustava i česti namar državnog aparata te neefikasnost i inferiornost građanska inicijativa, dovode ove ljude u iskušenje rješavanja pitanja na Markovom trgu, kako znaju i umiju.