JA-KOM prvi hrvatski ICT-y AAC portal s “Govornikom”

JA-KOM je prvi hrvatski ICT-y (eng. Information and communications technology) portal slikovne komunikacije (AAC) razvijen u Udruzi AmoReVera. Svojom strukturom primarno je namijenjen osobama s intelektualnim i komunikacijskim poteškoćama. Osim “govornika” svojim sadržajem djelom pokriva zanimljivosti, fotografije, edukativne animacije i igrice. Sekundarno će poslužiti roditeljima i struci kao izvor softverskih aplikacija, materijala i poveznica zanimljivih portala vezanih uz augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC).
 

JA-KOM Govornik pokušava dati svoj doprinos u nadoknadi privremeno ili trajno umanjenih komunikacijskih sposobnosti osoba s teškim i ekspresivnim komunikacijskim poremećajima kod autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, teškoća u razvoju, apraksije, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga. Augmentativno “slikama koje govore” uspostavlja se alternativna komunikacija kod dijela pomenutih osoba.

 

564u
 

Kako dio osoba s problemima u komunikaciji ima i poteškoća s motorikom, sa portala JA-KOM izdvojili smo “Govornik” i opremili ga izbornikom koji svojom veličinom, funkcionalnošću i ciljanim sadržajem pojednostavljuje i olakšava pristup spomenutoj populaciji.
 

Izrazito velike tipke, horizontalno postavljene na početnoj stranici omogućuju svojom funkcijom najčešće brze odgovore sa “Da” – “Ne”, kao i ulaz u “Govornik”.
Naravno, tu je i tipka poziva za “HITNU i neizostavnu pomoć”.

Ispod navedenih tipki, preko cijele dužine nalazi se tipka “Skretanja pozornosti” prisutnima a preko koje prelazimo (i po potrebi “kliknemo”) na putu prema bilo kojoj tipki, iznad.
Rubni stupac svake stranice također je opremljen maksimalno povećanim tipkama jednakih funkcija.
 

U podnožju svake stranice nalazi se vodoravno postavljeni izbornik koji prečicom (simbolom) omogućuje brzi prelazak na željenu temu komunikacije. Na početnoj stranici, spomenutim izbornikom ulazite na stranice različitih namjena.
Kao još jednostavniju komunikacijsku inačicu izradili smo MiniMax G, komunikator s dvije slike u galeriji.

 

INTAAK

INTAAK – INTegracijska Augmentativno Alternativna Komunikacija kao ICT-y Intranet usluga objedinjuje samosvjesne institucije i tvrtke koje svojim inovativnim softverom pružaju pristupačnost osobama s poteškoćama u komunikaciji omogućujući im kao korisnicima, posjetiocima, strankama, kupcima…obraćanje putem ekrana osjetljivih na dodir.

INTAAK usluga također omogućava individualni pristup personaliziran prema osobama sa složenim poteškoćama u komunikaciji.

 

Kako svakim danom sve više postajemo dio one Europe gdje se prosperitet jedne zemlje vrednuje količinom brige o vlastitim invalidima a u definiciji UN-ove konvencije o pravima invalida koju je naša Vlada potpisala a Hrvatski sabor ratificirao, vodeće mjesto zauzima komunikacija:

/»Komunikacija« uključuje jezike, prikazivanje teksta, Brailleovo pismo, taktilnu komunikaciju, uvećani tisak, dostupne multimedijalne sadržaje, kao i pisani oblik istih, zvučne zapise, obični jezik, osobne čitače i augmentativne i alternativne oblike, sredstva i formate komunikacije, uključujući dostupnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju./

Sinergijom suvremene informatičke znanosti i inovativnosti želimo otvoriti mogućnost sporazumjevanja kod osoba s verbalnim deficitom i na svim javnim mjestima.

Želite li slijediti nove trendove razmišljanja i stavove prema osobama s komunikacijskim poteškoćama pridružite se ovom projektu. Cilj projekta je povezivanje interaktivnog, augmentativno alternativno komunikacijskog (AAC*) softvera i ekrana osjetljivih na dodir a na korist osoba s komunikacijskih poteškoća. INTAAK povezuje poslovne subjekte u jednu humanitarnu i socijalno osjetljivu cjelinu.
 
 Softver prvog hrvatskog AAC informatičkog “Govornika” uz vašu suradnju prilagoditi ćemo specifičnim komunikacijskim zahtjevima Vaše institucije, organizacije ili tvrtke. Usluga Intranet veze omogućiti će Vam upotrebu INTAAK softvera uz mogućnost mijenjanja i neograničene nadogradnje sadržaja.

Što znači da će specifični komunikacijski zahtjevi osobu u potrebi čekati putem ekrana osjetljivih na dodir na javnim mjestima, pošto je nemoguće (i presloženo za korisnika) sve to aplicirati na mobilni osobni komunikator (tablet).
 

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju na ovom projektu, za sve informacije izvolite se obratiti ovdje.
 

Osim toga INTAAK usluga putem zaštićene upotrebe omogućava izradu individualnog pristupa, personaliziranog prema osobama sa složenim poteškoćama u komunikaciji. Jednostavnije rečeno, u mogućnosti smo Vam isporučiti “Govornik” koji će sadržavati Vaše osobne slike (članova obitelji, predmeta iz Vaše blizine, poznata okruženja…) i posebne želje vezano uz isti. Za moguće informacije izvolite se obratiti ovdje.
 

Projekt JA-Muzej-KOM INTAAK proizašao je iz suradnje s vidno inovativno proeuropski orijentiranim Tiflološkim muzejem Grada Zagreba. U Tiflološkom muzeju, od 18. 5. 2012, moći će posjetitelji s komunikacijskim poteškoćama koristiti hrvatski AAC informatički „Govornik“ te na taj način, nakon prolaska kroz Tamnu sobu iskazati svoje impresije i postaviti pitanja vezana uz nju.
 

JA-KOM je projektom europske komisije ušao među deset inovativnih socijalnih projekata Hrvatske u 2016. godini