Aplikacije za Ipad i Iphone

Nastavnici i liječnici su pomoću iPad uređaja kao alata doprijeli do djece s autizmom (nažalost, ne i u Hrvatskoj) ili Aspergerovim sindromom, a rezultati su izuzetno veliki. Djeca s autizmom pokazuju ogroman napredak nakon igranja zabavnih vježbi na ipadu, što uzrokuje manji stres i više zabave za oboje, za nastavnika i učenika. Ispod je popis od 10 najboljih ipad aplikacija.

Oni koji ne znaju, Autizam je cjeloživotna invalidnosti koja utječe na način na koji osoba komunicira i odnosi se na druge ljude i svijet oko njih. Oni obično zahvaćaju prikaz glavnih teškoća u tri područja: socijalne interakcije, komunikacije i ponašanja (ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje).

Proloquo2Go ima aplikaciju koja Vam pruža potpuno opremljeno augmentativno i alternativno komunikacijsko rješenje za autističnu i drugu djecu koja imaju poteškoća s govorom.

Sadrži tekst, glasove,  simbole, snažnu automatsku konjugaciju, zadani rječnik i još mnogo toga. Proloquo2Go se smatra kao dobra alternativa  izuzetno skupim AAC uređajima. Nastavnici, roditelji i liječnici u razvijenom svijetu preporučuju za djecu i odrasle osobe s autizmom, cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, teškoćama u razvoju, apraksija, ALS, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga. Proloque2Go za iPhone i ipad u redovnoj nabavi je dostupna za $ 189,99 a možete je snimiti ovdje

Grace elegantna pomoć autističnoj i drugoj djeci s posebnim potrebama da učinkovito komuniciraju kroz izgradnju rečenica uz relevantne slike u obliku rečenice.

Možete jednostavno prilagoditi aplikaciju pomoću slika i fotografija, te vokabular po vašem izboru.

Ljepotu Grace je da osigurava interakciju korisnika sa slušateljem, i međusobno razumijevanje korisnika i stvarne potrebe i pomoći da se poveća komunikacija mogućnosti i izgradi povjerenje. IPhone app Grace je dizajnirao Lisa Domican , majka dvoje autistične djece u Irskoj. Aplikacija za iPhone i ipad je dostupna za $ 37,99. Nažalost, ta aplikacija nema hrvatsku inačicu.

iCommunicate za ipad Ako vaše dijete pati od autizma ili drugih poteškoća u komunikaciji onda je ova aplikacija  za vas. To vam omogućuje stvaranje slike, pokreta, rutine, vizualnih rasporeda i audio zapis na bilo kojem jeziku.

iCommunicate za iPad dolazi pakiran sa 100 + slika (prvih 5 su audio) da bi ste započeli. Možete čak dodati slike s fotoaparata ili koristiti Google pretraživanje slika. iCommunicate za ipad i iPhone je dostupan za samo 29,99 dolara.

Visual Raspored aplikacija vam omogućuje da stvorite vizualni raspored koji pruža
podršku pozitivnom ponašanju. Kroz korištenje slika prikazuju se svakodnevna zbivanja (npr. ujutro rutinske radnje ili terapijske rasporede) ili korake potrebne za dovršenje određene aktivnosti.
 

Vizualni raspored je jedinstven po tome što je u potpunosti prilagodljiv svakom korisniku i njegovim individualnim potrebama. Korisnici mogu dodati osobni glas snimke i slike izravno iz njihovih računala, iPhone kamera ili fotoaparata (osim na slikama u primjeni) za izradu rasporeda. To omogućava personalizaciju rasporeda koja će biti kreirana i ažurirana i kao takva pomaže prijelaz kroz neočekivane promjene u dnevnoj rutinu.

Izuzetno korisno je za osobe s razvojnim kašnjenjima, za vizualni raspored i služe za povećanje neovisnosti i niže anksioznosti tijekom prijelaza kroz različite aktivnosti. Aplikacija dostupna na App Store za $ 9,99. Trenutno je ponuđena na engleskom jeziku, te je kompatibilna sa iPhone i iPod Touch. Nažalost, i ova aplikacija nema hrvatsku inačicu.

iConverse To je iPhone i iPod Touch aplikacija koja funkcionira slično kao komunikacijske slike sustava Pečuh. Dizajnirana je posebno za autistične pojedince, i pojedince s drugim komunikativnim invaliditetom.

iConverse dolazi pakiran sa 6 izgrađenih komunikacijskih pločica koje predstavljaju najosnovnije osobne potrebe. Kada se aktivira dodirom, ikone će prikazati gledaocu slikovni prikaz specifičnih potreba ili želja. Možete čak napraviti svoje vlastite pločice, koristiti ugrađeni u tekst ili snimiti vlastiti glas! iConverse aplikacija za iPhone i ipad dostupna je za 9,99 dolara a mežete je snimiti ovdje.

AutismExpress Ljudi s autizmom imaju problema tumačenja emocija i razumijevanja što se različitim izrazima lica može predstaviti.

Autizam Xpress pomaže autističnim pojedincima da prepoznaju i izraze svoje osjećaje kroz zabavan i jednostavan način. ‘Autizam Xpress’ iPhone aplikacija je dostupna besplatno!

stories2learn To je savršena aplikacija za stvaranje personaliziranih društvenih priča koristeći fotografije, tekst i audio poruke za djecu s teškoćama u komunikaciji. U cilju stvaranja priče sami možemo organizirati slike u rečenici.

Stories2learn aplikacija za iPhone i ipad je dostupna za $ 13,99. Nema hrvatske inačice.

MyTalk Mobile Još jedna korisna aplikacija za vaš iPhone, iPod Touch i ipad koja omogućuje ljudima s teškoćama u komunikaciji da izraze svoje potrebe i želje kroz različite slike, simbole i audio datoteke, uključujući ljudski glas.

Ona pretvara vaš iPhone, ipad ili iPod Touch u augmentativne i alternativne komunikacije (AAC) uređaje. Njegova jedinstvena značajka MyTalk radnog prostora ” backupom” da sve informacije možete lako oporaviti, u slučaju da se je uređaj pokvario. Dostupno samo za 39,99 dolara.

TapToTalk Čini komunikaciju zabavnom, poput drugih “igara” na ovom “cool” uređaju. Samo taknite sliku i TapToTalk govori.

TapToTalk vam omogućuje da napravite vlastitu AAC albume kako bi se zadovoljile specifične potrebe autističnog djeteta. Trenutno, TapToTalk uključuje biblioteku od preko 2000 slika. Možete dodati vlastite slike, fotografije i zvukove. Albumi stvoreni u TapToTalk Designer su “sinkronizirani” preko interneta izravno na vaš iPhone, ipad ili iPod Touch. TapToTalk aplikacija je dostupna besplatno. Tap to talk podržava i Android operativni sustav i možete ga snimiti ovdje.

iComm To je velika slikovna aplikacija za pomoć vašem djetetu da naučiti komunicirati pružajući mu pristupačne načine i jednostavnost korištenja komunikacijskog sustava pomoću slika i riječi – kako pisane, tako i izgovorene.

Posebno dizajniran za djecu s teškoćama u razvoju, kao što su cerebralna paraliza ili autizam, koji imaju problema s komunikacijom. IComm pruža sadržaj za osnovne temeljne komunikacije, kao što su, da, ne, sve više i završeno.

ipad radi čuda i pomaže roditeljima djece oboljele od autizma. Čak i Apple kritičar John Gruber je rekao:

Ipad nije bio dizajniran da pomogne autističnoj djeci ali ovi rezultati su čudesni.

Ako ste doživjeli bilo koji poboljšanje kod vašeg djeteta koje pati od komunikacijskog invaliditeta, Vašu priču podijeliti putem komentara u “roditelj” stranici.

Pri odabiru aplikacija trebamo voditi računa jer pisane riječi se ne mogu mijenjati sa Engleskog  jezika, dok glas možemo nasnimiti na bilo kojem jeziku.