AAC

Augmentativna i alternativna komunikacija  – područje kliničke prakse koje pokušava nadoknaditi privremeno ili trajno umanjenje komunikacijske vrijednosti osoba s teškim i ekspresivnim komunikacijskim poremećajima.

JA KOM

Portal “JA-KOM” nastao je kao odgovor na nepostojanje AAC aplikacije na hrvatskom jeziku.

Iako smo pri vrhu zemalja Europe po korištenju suvremene komunikacijske tehnologije, za osobe s poteškoćama kod nas ne postoji augmentativna i alternativna komunikacijsko informatička javna scena.

Želja mi je da ovaj nukleus kao prvi i besplatni augmentativno, alternativni interaktivni portal pokrene informatičku tehnologiju i struku u konkretnom smjeru i na korist osoba s komunikacijskim poteškoćama.

Augmentativno “slikama koje govore” uspostavlja se  informatičko alternativna komunikacija kod dijela osoba s teškim i ekspresivnim poremećajima u komunikaciji.

Ovaj portal namijenio sam Branimiru, mojem sinu s autizmom i svima kojima će ovaj pristup pomoći u augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji .

__________________________________________

Prednost ovakovog načina komuniciranja je direktno i jednostavno posluživanje, dok kod inozemnih aplikacija potrebno je izdvojiti novčana sredstva i uložiti poprilično truda i znanja za uporabnost iste na materinjem jeziku.

Aplikacija JA-KOM može se koristiti na svim otvorenim i zatvorenim operativnim (Windows, Android, Linux, Apple…) sustavima, za razliku od instalacijskih aplikacija koje se izrađuju svaka u svom zatvorenom komercijalnom operativnom sustavu.Sa svakog računala, laptopa, tableta ili mobitela koje ima pristup Internetu, “JA – KOM” je moguće pokrenuti.